Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков отличи родните културисти - шампиони от Европейското първенство по бодибилдинг и фитнес.

Своите плакети получиха абсолютният европейски шампион Христомир Христов и златните медалисти Константин Паскалев, Цветан Цветанов и Гюнай Мустафа. Още преди да започне официалната церемония по награждаване те гордо наредиха спечелените купи.

За перфектната организация на първенството, състояло се само преди седмица в София, министърът връчи специално подготвен почетен плакет и на председателя на БФ Културизъм и фитнес Александър Сталийски.

„Този спорт има възход от годините, когато г-н Сталийски пое поста като председател. Той спечели доверието на Международната федерация по културизъм и фитнес и издигна авторитета и престижа на нашата страна в световен аспект. Щастлив съм, че съдийската комисия се справи отлично и оцени по достойнство труда на нашите състезатели. Аз благодарих на г-н Рафаел Сантоха за неговата подкрепа. Надявам се, че г-н Сталийски ще заеме място в една от комисиите на международната федерация. Честито, пожелавам още успехи в световните форуми”, каза Свилен Нейков на наградените.

Сталийски благодари на МФВС, Столична община и спонсорите за помощта при организиране на първенството и увери, че състезателите ще се постараят да донесат медали и от предстоящото световно първенство. Той подчерта, че състезанието е гледано пряко по интернет от 52 000 българи и добави: „Българската федерация по културизъм и фитнес разработва съвместно с Министерството на физическото възпитание и спорта стратегия за една по-здрава и физически по-активна нация, която ще бъде алтернатива на обездвижването и затлъстяването. Ще представим стратегията на предстоящото откриване на фитнес-площадка в парка пред сградата на МФВС. По социологически данни на МБМД България има голяма нужда от изграждането на такива фитнес-центрове”.