Европейският шампион за професионалисти в тежка категория в Кубрат Пулев бе определен за Спортист номер 1 на България за 2012 година. Любопитно, Кобрата събра 1234 точки в гласуването, изпреварвайки по този начин брат си Тервел, който остана на второто място. Това е прецедент в историята на анкетата. Третото място бе отредено за сребърната ни медалистка от Лондон Станка Златева.

„Искам да кажа, че съм изключително щастлив от една от най-големите награди, даже мога да кажа, от най-голямата награда в моя живот. Защото още преди няколко години при аматьорите, когато спечели, останах на 7 място, а след това на 4. Сега не мога да ви опиша, колко съм щастлив и радостен от тази награда."

„Искам да благодаря на моя личен треньор Михаил Таков, на моя мениджър, на всички вас тук в залата и на цяла България, която бе с мен пред екраните. Без вас нямаше да мога, вие сте моята енергия“, заяви Пулев при награждаването си.

Кратка визитка на победителя
Боксьорът Кубрат Пулев е роден на 4 май 1981 година в София. Започва кариерата си в школата на ЦСКА. Състезава се в категорията на най-тежките - над 91 килограма. Брат му Тервел Пулев, също е боксьор - бронзов медалист от олимпийските игри в Лондон. Кубрат Пулев е европейски шампион по бокс в град Ливърпул през 2008 в категория над 91 кг. Носител е на Интерконтиненталната титла в тежка категория през 2011 година. На 5-ти май тази година става европейски шампион в тежка категория в мач с Александър Димитренко. От 2009 година е в професионалния бокс и постига успехи само за две години и половина. Има 17 победи от 17 мача на професионалния ринг. На 5-ти май 2012 година печели европейската титла на Европейския боксов съюз в тежка категория след успех над Александър Димитренко (Германия). На 29 септември в Хамбург Пулев се изправя срещу руския боксьор Александър Устинов, нокаутира го в 11-ия рунд и защитава двете си титли, като побеждава Устинов в тежък двубой.

Кубрат Пулев е и един от номинираните за Мъж на годината, като гласуването се провежда на специализирания сайт http://manoftheyear.bg

Резултати от 55-та анкета за спортист номер 1 на България, организирана от Нове АД Холдинг и под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов:

1. Кубрат Пулев (бокс) - 1234 точки
2. Тервел Пулев (бокс) - 1134 точки
3. Станка Златева (борба) - 1072 точки

4. Ивет Лалова (лека атлетика) - 915 точки
5. Антоанета Стефанова (шахмат) - 575 точки
6. Григор Димитров (тенис) - 453 точки
7. Йордан Йовчев (спортна гимнастика) - 428 точки
8. Петър Стойчев (плуване) - 278 точки
9. Цветана Пиронкова (тенис) - 246 точки
10. Георги Братоев (волейбол) - 198 точки

В 19-ата минута от началото на церемонията , водещата Албена Денкова прикани присъстващите в зала 1 на НДК да подкрепят с аплодисменти капитана на българския национален тим по футбол Стилиян Петров.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков връчи наградите на тримата най-добри треньори за 2012 година в анкетата на в. "Труд". Първото място бе отредено за старши треньора на братята боксьори Тервел и Кубрат Пулеви - Михаил Таков. Наградата му бе връчена лично от премиера на България Бойко Борисов. Старши треньорът на волейболния ни национален тим по време на Олимпиадата в Лондон Найден Найденов е втори, а третото място остана за селекционерът на националния ни тим по футбол Любослав Пенев.

Стела Енева бе избрана за Спортист номер 1 с увреждане на България, а наградата й бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова. Другата номинация в тази категория бе за Радослав Златанов.

По традиция спечелилите спортисти и отбор получиха уникални статуетки, дело на скулптура Милко Добрев. Тримата треньори бяха наградени с картини на популярни художници.

Церемонията премина под мотото „Супергероите на нашето време“. Темата бе бъде развита, както чрез декора в стил 40-те години, така и с визуалните ефекти, дрехите и аксесоарите на водещите Йордан Йовчев и Албена Денкова.