Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново финалните състезания по бадминтон за юноши и девойки 8 – 10 клас от Ученически игри – 2012 г. Събитието е част от Националната кампания „Аз обичам спорта” на МФВС. Мащабната кампания се провежда за трета поредна година и е свързана с ангажимента на правителството за насърчаване и развитие на българския спорт, за мотивиране на все повече деца и подрастващи към спортни занимания като алтернатива на заседналия начин на живот и вредните зависимости.

На откриването на финалите по бадминтон присъстваха също кметът на Велико Търново Даниел Панов, Николай Ашиков – председател на Общинския съвет, и футболната легенда Трифон Иванов.

„Поздравявам ви за успешното ви представяне и участието ви във финалните състезания по бадминтон за юноши и девойки, което е доказателство за вашето отношение към спорта и за успешното му развитие сред учащите в България. Финалите са част от нашата кампания „Аз обичам спорта“, която всяка година все повече и повече се популяризира и обхваща много по-голям брой деца. Пожелавам ви да сте здрави, да се състезавате смело и да продължавате да имате този спортен дух”, каза при откриването на финалите министър Свилен Нейков.

СНИМКИ: Децата на Велико Търново подкрепиха кампанията Аз обичам спорта

Спортният министър и кметът Даниел Панов посетиха СОУ „Георги Стойков Рковски“, което от новата учебна година ще върне статута си на спортно училище, и огледаха мястото, където ще бъде изграден стадион за детско-юношеския отбор по футбол и за учениците от училището. Инвестицията е в размер на 1 милион лева. Общината ще кандидатства за финансиране от МФВС по Наредба Н–1. Министърът и кметът наблюдаваха тренировка по футбол на възпитаниците на детско - юношеската школа, на които Свилен Нейков подари футболни топки.

На работна среща министър Свилен Нейков и кметът Даниел Панов обсъдиха приоритетите за поетапно изграждане на спортната база във Велико Търново. По думите на кмета освен изграждането на стадиона на училището, се предвижда ремонт на закритата лекоталетическа писта и обновяване на стадион „Ивайло“. Като друг свой приоритет той посочи връщане на статута на спортното училище.

„Постепенно от месец септември ще започне изграждането и ремонтирането на спортната база във Велико Търново. В момента се подготвят проектите и се очертават приоритетите за развитие на спортите обекти във Велико Търново. Това, което нашето правителство прави в условията на финансово-икономическа криза и ще продължава да прави за развитието на елитния спорт и спорта за учащите, се отличава от всичко до момента през годините“, заяви министър Нейков.

Свилен Нейков изрази мнението, че при осигуряване на финансиране и добро взаимодействие между институциите, може да се изгради добра система за спортна подготовка. „Работата и инициативите на кмета досега показват едни много силни стъпки по посока на развитие на спорта в старата ни столица“, заяви министър Нейков.

СНИМКИ: Децата на Велико Търново подкрепиха кампанията Аз обичам спорта

На голям спортен празник в парка „Марно поле” Свилен Нейков подари комплекти с топки – за футбол, волейбол и баскетбол, на седем великотърновски училища, които се включиха в спортната надпревара и подкрепиха кампанията „Аз обичам спорта“.

„За мен е голяма радост да съм тук днес с вас и да ви поздравя за участието ви в спортния празник, обединени от идеята да спортуваме и да покажем, че спортът е формулата за добро здраве и пълноценен живот. С участието си в това събитие вие показвате, че обичате спорта. Убеден съм, че сред вас има спортни таланти, които ще следват професионалния път на нашите големи спортисти и ще прославят в бъдеще името на България на големите спортни форуми. Пожелавам ви здраве, успешни стартове и да реализирате своите цели и мечти”, с това послание Свилен Нейков поздрави всички участници в спортния празник във Велико Търново.

СНИМКИ: Децата на Велико Търново подкрепиха кампанията Аз обичам спорта

Утре, 2 юни, от 11,30 ч. на градския стадион в Долна Баня министър Свилен Нейков ще присъства на спортен празник, организиран под мотото на Националната кампания „Аз обичам спорта”. Спортиният министър ще награди победителите в общинския крос и ще подари пособия на младите футболни таланти от провеждащите се в Долна Баня финални състезания по футбол от Ученическите игри – 2012 г., на възпитаниците на дома за деца „Констанца Ляпчева” и на учениците от СОУ „Неофит Рилски” и ПГ „Христо Ботев”.

Националната кампания „Аз обичам спорта“ през тази година се осъществява с подкрепата на М-Тел, Девин и Пепси, които осигуряват подаръци за участниците.