66 денонощия остават до Европейското първенство по художествена гимнастика. Календарът с обратното броене стои закачен в залата на “Герена”, а всеки ден 6 млади момичета се грижат той да отмерва точно колко време им остава до най-важното състезание в годината.

Ева Балева, Цветелина Николова, Грета Христова, Александра Стефанова, Снежана Дечева и Мирела Георгиева са част от националния ансамбъл при девойките. Тренират по 12 часа на ден, но не се оплакват от това. Учат по индивидуален план, макар да е много трудно. Всяка сутрин, в 8 часа, докато повечето от нас все още си пият кафето на топло вкъщи, те са вече в залата. И си тръгват по тъмно. Днес денят обаче е малко по-различен. Имат полуден. Или поне така се надяват, защото рядко им се случва. Това означава, че следобедът им ще е свободен, нищо, че имат възстановяване и балет.

Заедно са от месец август, когато след сериозен подбор от 18 момичета, тежката дума си казват треньорският щаб и федерацията по художествена гимнастика. Разбира се, сега са шест и за европейското първенство подготвят съчетание с 5 въжета.

Живеят в общежитието на “Герена”, в което има само най-необходимите неща. “В началото ни беше доста трудно, но сега вече е по-добре”, разкрива една от гимнастичките. Четири от тях не са от София и се налага да се справят съвсем сами, макар и само на по 13 и 14 години. Но си помагат, поделят си всичко, дори и последния останал в кутията шоколадов бонбон, с които Ева черпи за рождения ден на своите братчета.

Веднага след тренировката ги попитах за тетрадката, в която треньорът Валентина Симеонова стриктно отбелязва каква работа са свършили момичетата до момента. Смеят се, но веднага, една през друга започват да ми разказват за какво служи тя. “Кръгчетата са сполучливите, а хиксовете - несполучливите опити. А сполучлив опит означава, когато не падне въже на земята, горе-долу сме еднакви и има синхрон между нас. Вече изглежда кръгчетата са повече, постепенно хиксчетата ще стават все по-малко.” И са прави, кръгчетата наистина са повече и го доказва първият им турнир в чужбина.

Преди около десетина дни грациите ни се завърнаха от Израел. С удоволствие си спомнят за случилото се там, въпреки тежките моменти: “Конкуренцията беше много голяма – Русия, Израел, Азербайджан. Ние сме доволни от представянето си, играхме добре, без грешка. И треньорката ни е доволна”.

Не скриват обаче, че са имали и проблеми. Едно от момичетата вдига температура още преди началото на състезанието. “Тежко беше за всички. Щом тя е част от отбора, значи за всички ще е тежко. Опитахме се да я стегнем, защото беше разстроена. Тя е герой, защото издържа. Най-важното е, че и треньорката е доволна”.

И като споменахме треньорката, та, за нея си говорим с леко намигване: “Не всеки ден е в добро настроение, не всеки ден всичко се получава. Когато тя е в добро настроение и ние сме в добро настроение, а тренировката върви по-леко.”

Имат си и талисман, плюшено лъвче, със златна коронка, с пет връхчета. “Преди да излезем на състезание всяка прегръща лъвчето или го целува за късмет. То се казва като госпожицата ни, викаме му Сими. Тя е Симеонова, а ние накратко и за по-миличко му казваме Сими. А то винаги е усмихнато”, подхвърлят с лек намек момичетата.

Самите те си дават сметка, че ежедневието им не е като на останалите им връстници. По-специално е, въпреки че в свободното си време обичат да гледат телевизия. “Най-важното е да си починем. Колкото и да е странно, и ние като нормалните деца, обичаме да гледаме телевизия, да играем на компютъра, да излизаме навън.”

И на финала, малко преди да се разделим ги питам, какво ще си пожелаят. И мечтите им са различни: “Най-вече да сме здрави и без травми. Всеки ден да сме в много добро настроение. На Европейското трябва да играем без грешка. Ако играем както можем и покажем каквото можем, е възможно да вземем и златото. Пожелаваме си и турнири преди Европейското, за да натрупаме опит.”

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ СЪЧЕТАНИЕТО НА АНСАМБЪЛА ТУК!