България е получила много похвали за организацията на Европейското първенство по спортна акробатика във Варна и най-вероятно ще бъде помолена да домакинства и Световно първенство, разкриха от федерацията.

Ръководството на БФ Акробатика и част от медалистите от завършилия наскоро шампионат във Варна дадоха специална пресконференция в Пресклуб България, в която разкриха подробности около състезанието и бъдещето на този спорт у нас, информира БГНЕС. България се представи отлично в морската ни столица и завоюва осем комплекта медали.

"За първи път организирахме Европейско първенство тук. В България има проведени две Световни първенства в миналото, а последното голямо състезание у нас бе през 1993 година - Световната купа. Решихме да кандидатстваме за 25-ото Европейско първенство по акробатика. Горди сме от медалите ни и организацията на първенството. След турнира от щаба на Германия ни похвалиха за усилията ни, вдигнахме много летвата", сподели генералният секретар на родната ни федерация Николина Христова.

Тя разкри, че е говорила с президента на Техническия комитет към Световната федерация по акробатика Тоня Кейс и е твърде вероятно в близко бъдеще да домакинстваме и Световно първенство в тази дисциплина. Кейс е била очарована от новата ни спортна зала "Арена Армеец".

"Г-жа Кейс ми заяви, че след две седмици на Световната купа ще решим за това. Тя говореше за 2015 година. По-вероятно е първо да сме домакини на Световната купа", добавиха организаторите. Христова каза още, че акробатите в цялата страна тренират в зали без отопление през зимата и основния проблем пред федерацията остават финансите. Затова засега не се знае колко точно от медалистите ни от Варна ще ни представят на Световното първенство.