„Ще се опитаме да организираме партия между Веселин Топалов и Кармен Каас”, разкри специално за Гонг мениджърът на 19-ия световен шампион Силвио Данаилов. Естонката, която освен, че е един от най-популярните световни супермодели е и шеф на шахматната федерация на Естония. Блондинката има вече реми срещу световния шампион Вишванатан Ананд и сега иска да се пробва да играе на черно-бялата дъска срещу настоящият №1 в световната ранглиста. Каас е у нас заедно с немския си приятел. Двамата показаха доста жестове на нежност и любов по време на официалното откриване, пресконференция и теглена на жребия за петото юбилейно издание на супертурнира по шахмат в София. Каас освен това се интересува и от политика, като бе излъчена от управляващата консервативна Републиканска партия като кандидат да влизане в Европарламента. Там тя искаше като депутат да бъдат направени облекчения за малкия и среден бизнес, а също така да има по-ниски данъци. До избирането обаче на стартиралата кариерата си на модния подиум и пред фотоапарата на 15 години манекенка, с мерки 86-61-86 в Европарламента, не се стигна.

Директорът на МТел Мастърс 2009 Данаилов сподели, че неговите фаворити в най-силния пети юбилеен шахматен супертурнир са Веселин Топалов и 17-годишният вундеркинд от Норвегия Магнус Карлсен.

„Всеки може да спечели. Моите фаворити са Веско и Карлсен. Ще видим утре в тяхната партия какво ще се случи. Турнирът ще бъде изключително атрактивен! Ще видим изключителни битки! Трябва много да благодарим на Кармен Каас, че дойде при положение, че е изключително заета”, каза още Данаилов.

От своя страна световният №1 Топалов определи като изпитание откриващата си партия в сряда срещу №3 на планетата: „Жребият ми даде в първи кръг може би най-силния противник Магнус Карлсен, който е в най-добра форма. А и аз ще бъда с черните фигури! Ще играя срещу световният №3, който постоянно прогресира! Рано е да се каже, че това е решаващата партия, но това е да се започне добре винаги е важно, а срещу такъв противник няма да е лесно. Утрешната партия ще е изпитание и да се види в каква форма съм. Карлсен е имал два месеца почивка и се е готвил сериозно, докато аз имах доста ангажименти. За него наистина е важно да спечели, защото това е турнирът, който му липсва сред листата на успехите. През месец март в Линарес бе близко до победата и в София има последен шанс. Със сигурност утре ще играе агресивно за победа срещу мен! Все още не съм говорил с другите играчи, но за мен е интересно, че тук вече има двама играчи от световния елит срещу които никога не съм играл! Предстоящите 4 партии срещу тях ще ми бъдат интересни и ми е приятно, че МТел Мастърс дава шанс всяка година на нови лица, а не всяка година да участват едни и същи гросмайстори”.

Ръката, която противопостави Топалов на Карлсен още на 13 май от 16:00 часа бе на световният супермодел и шеф на естонската шахматна федерация Кармен Каас. Ето и как се обърна към участниците родената на 14 септември 1978 година шахматна шефка: „Искам да благодаря на организаторите, които ме поканиха. МТел Мастърс 2009 е страхотно шахматно събитие! Успех на играчите от мен, като ги гледам разбирам, че турнирът ще бъде много интересен. Не мога да посоча свои фаворит, но нека най-добрият спечели!”.