В истински празник на квартал Гниляне се превърна откриването на първата детска сумо школа в България. Японският посланик Н.Пр. Цунехару Такеда бе официален гост на старта на школата.

Заедно със съпругата си Кинико и културното аташе на родината на сумото у нас Юки Такахаши бяха посрещнати с питка и цветя на входа на 172 ОУ „Христо Ботев” в най-големия квартал на Нови Искър от кмета на района инж. Валентин Котов, президента на БФсумо Петър Стоянов.



Демонстрацията на опитните национали и начинаещите на дохиото таланти изгледаха зам.спортния министър Иван Ценов, представители на столична община, депутати, всички учители по физическо в района и десетки ученици. Сумисти от първи клас до 22-годишна възраст показаха различни движения, загрява, схватки и разтягания.

В родното място и училище на Вожда и европейския шампион за младежи Мартин Борисов само за една седмица вече 40 деца са се записали да тренират древния спорт в първата по рода си школа у нас.



Щастлив от откриването на сумо-центъра в Гниляне и интереса на съгражданите си кметът на район Нови Искър инж.Валентин Котов разкри, че следващата му цел е изграждането на спортна зала. Бившият лекоатлет поясни: „След като имаме двама такива известни сумисти, редно е, където те са се родили да има такава школа. Имаме прекрасни деца, които след три тренировки, показаха отлични резултати. На тази територия в Нови Искър са родени двама близнаци, които са световни шампиони по бойно самбо. И се роди още една нова идея – да направим съвместно с Японското посолство да изградим зала. Имаме прекрасен общински терен в бъдещ пак в района ни. Там започваме изграждането на спортни площадки и скоро зала за сумо и бойни спортове. Японците и н.пр. Цунехару Такеда гледат по друг начин на този спорт и това, че тук от днес имаме детска сумо школа, показаха истинската и безкористна радост. Поставяме си сериозни задачи защото човек трябва да има цел, която да преследва. За мен е много важно децата да са организирани в спорт и тренировки, за да израснат като добри хора”.



Петър Стоянов пък допълни: „Там, където е текло, може пак да тече. В този район освен мен има и друго момче, което се развива добре в сумото. Това трябва да продължи и ако има деца, които имат желание да тренират, трябва да им се даде шанс. Оказа се, че за една седмица са се записали 40 дечица! В региона няма други спортове и интересът е голям и има доста мераклии”.

Кметът на най-големия столичен район Нови Искър дари на японския посланик уникална икона за това, че уважи откриването на първата детска сумо школа и бъдещото им сътрудничество.