В ДАМС пристигна официалното писмо от Международната федерация по вдигане на тежести, свързано с наказанията на щангистите, уличени в употреба на допинг.

С отнемане на състезателните права за 4 години са наказани: Величко Чолаков, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Ивайло Филев, Иван Марков, Иван Стоицов, Гергана Кирилова, Милка Манева и Донка Минчева.

С отнемане на правата доживот - Георги Марков и Алан Цагаев заради повторно нарушение.

Българската федерация по вдигане на тежести трябва да заплати на Международната федерация глоба от 465 хиляди долара.

На съвещание при председателя на ДАМС Весела Лечева бе обсъдена обстановката в българските щанги и мерките, които трябва да бъдат предприети за тяхното спасение и изваждане от кризата.

Вдигането на тежести е един от най-успешните ни спортове, донесъл безбройни медали, титли и слава за България. Щангистите имат потенциал и перспектива за развитие и техните усилия трябва да бъдат окуражени и подкрепени.

ДАМС налага санкция като спира финансирането на Федерацията по вдигане на тежести по линия на "олимпийската подготовка".

В същото време Агенцията задължава Федерацията да представи и защити действена и модерна "Програма за развитие", която обхваща подбора, усъвършенстването и професионалното израстване на спортистите и треньорите.

При утвърждаване на Програмата ДАМС ще подкрепи нейната реализация.

Държавната агенция очаква конкретни персонални решения за наказания и санкции на Федерацията по вдигане на тежести заради допинг скандала с 11-те щангисти.

Ангажимент на Федерацията е да изпълни договореностите с Международната федерация за размера и начина на изплащане на глобите, съобщават от пресцентъра на ДАМС.