Световният шампион на 100 метра Джъстин Гатлин заяви, че е шокиран и изненадан от обвиненията, че заедно с треньора си са замесени в контрабанда на забранени вещества за повишаване на спортните резултати.

Самият Гатлин обяви, че веднага след като е научил за обвиненията, е уволнил треньора си Денис Мичъл.

"Аз не използвам и не съм използвал каквито и да било забранени препарати. Аз съм потресен и удивен, че моят треньор е имал каквото и да било отношение към тези обвинения. Когато разбрах, веднага го уволних. Всички юридически варианти се намират на масата, така че никога няма да позволя на който и да било да ме лъже. Нямам никакви други коментари по въпроса, тъй като сега започва вероятно една дълга юридическа сага, а последващите коментари ще бъдат от моя адвокат", заяви Гатлин, който е действащ световен шампион на 100 метра.

Скандалът с Джъстин Гатлин се разгоря благодарение на тайно разследване на британски журналисти.

Джъстин Гатлин и треньорът му замесени в допинг скандал

Гатлин е олимпийски шампион в тази дисциплина от Атина 2004, а през 2006-а година изтърпя дисквалификация заради повишени нива на тестостерон.

Денис Мичъл е бивш олимпийски шампион от Барселона'92 с щафетата на Сащ на 4 по 100 метра. Но през 1998-а година той беше отстранен от спорта заради употреба на допинг и се насочи към треньорска дейност. Той обаче е бил в близки връзки с доста компрометирания спортен агент Робърт Вагнер, който е замесен в търговия със забранени стимуланти.

Разследването на "Индипендънт" е проведено през юли тази година, след като в изданието получили информация, че конкретни агенти и треньори управляват схема за разпространение и снабдяване на спортисти със забранени вещества. /БТА