В Кения няма признаци за "държавно спонсорирана" допингова система. Това обяви Световната антидопингова агенция след двугодишно разследване по темата. WADA стартира разследването, фокусирано най-вече върху дългите дистанции в бягането, през декември 2016. 

То откри, че 138 кенийски състезатели са дали положителна проба между 2004 и 1 август 2018. 113 от пробите са били в състезания. Въпреки това WADA не открива "доказателства за институционална система".

В публикувания в четвъртък доклад пише, че "допинг практиките на кенийски атлети са не особено премислени, индивидуални и некоординирани. Допингът в Кения е драстично различен от други допинг структури, открити по света."

Така WADA категорично отрече в Кения да има нещо подобно на това, което бе открито в Русия, където на 21 септември местната антидопингова агенция бе възстановена след три години наказание след огромния скандал, свързан с държавно спонсорирана целенасочена допинг политика. В Кения антидопингова лабоработия бе създадена през август в Найроби.

През годините няколко популярни кенийци са хващани с допинг. През миналия месец стана ясно, че бронзовият медалист на 800 метра от Световното през 2017 Кипиегон Бет е бил хванат с EPO. Настоящият олимпийски шмапион на стипълчейз Рут Джебет също е пред угрозата да бъде наказан за допинг провинения.

През 2016 Кения пропусна два крайни срока да докаже на WADA, че се справя с измамите в атлетиката, което наложи разследването на агенцията.