Най-добрият български колоездач Ивайло Габровски няма да кара на Международната обиколка на България, научи Гонг. Софиянецът обяви, че заради финансовата криза ще почива и ще пропусна родния тур от 10 до 19 септември като ще е водач на първия американски тим. Габровски има над 10 участия в родния пробег, но също така е рекордьор с това, че четири пъти печели Обиколката - 2003, 2006, 2008 и 2009

Ето както обяви пред Гонг Ивайло Габровски:

"Няма да участват на Международната колоездачна обиколка на България. Тази година почивам. Финансовата криза ме удари и мен. Отборът, с който участвах не може да поддържа това ниво и така няма да съм сред участниците. Но най-вероятно ще бъда водач на американския отбор, който за първи път ще е на Обиколката на България и който съм поканил лично. Това е първият отбор от Америка, който ще участва на това състезание и ще съм много щастлив да видя участници от друг континент."

"До сега имам в кариерата си 10 Обиколки на България. Тази година само ще гледам, пък за догодина ще видим. Другите казваха „Ивайло е тук и ние не можем да спечелим”, а сега мен няма да ме има и другите ще имат шанс да се докажат. Пожелавам българин да спечели, ще бъда радостен, ако сънародник се качи на първото място. Ще бъде интересно защото още повече етапи, по-дълъг ще бъде Турът, ще има повече участници и ще бъде по-динамично. Международната колоездачна обиколка на България е интересна като тази на Франция, само дето не можем да я следим пряко по телевизията."

"На Тур дьо Франс виждаме същите действащи лица като пред последните две издания. Тази година обаче по-отрано младите колоездачи атакуваха като Шлек, който облече жълтата фланелка и Контадор изчаква последната седмица и индивидуалното по часовник. Моето мнение е, че Контадор и тази година ще спечели. Денис Менчов пък ще има сили за второто или третото место в най-добрия случай."

"Според мен завръщането на Ланс Амстрог е съвсем успешно, въпреки коментарите противно на това. Просто той имаше много лош сезон, падна много тежко на Обиколката на Калифорния, видяхме и две падания на Обиколката на Франция, и беше един от фаворитите за тази година, но нямаше късмет. Тези падания го извадиха от строя, които са непредвидими и за него самия, а беше в битката за първите три места."