Ски бегач от българския национален отбор и млада жена от Шумен са победителите в първото издание на пясъчния полумаратон „Камчийски пясъци“, провел се в неделя.

60 любители на бягането се пуснаха по пясъчното трасе по устието на река Камчия, част от тях по кратката дистанция от 10 км. Най-възрастният участник бе 51-годишна румънка, която макар да финишира сред последните се вмести в контролното време за 21,100 км. – 4 часа, постижението на Ruxandra Ciuca е 3 ч. 13 мин. 53 сек. 511 ст. Седем деца участваха в 2-километрова дистанция.

Първите четирима при мъжете се побраха в 7 минути разлика, пръв до финала стигна 26-годишният Андрей Гридин с време 1 ч. 30 м. 15 сек. 466 ст. Той е състезател по ски бягане, роден е в Казахстан, но от 2013 г. има български паспорт и е част от българския национален отбор, има медали от Световна купа по ски бягане като младеж, участвал е и в Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Често участва в подобни предизвикателства, който не са върху сняг, преди „Камчийски пясъци“ последното му постижение е второ място в Плевенския маратон.

При жените първа до финала дотича 29-годишната Боряна Йорданова от Шумен с №117, нейното време е 2 ч. 8 мин. 8 сек. 283 хилядни.

34-годишният Димитър Янакиев и 20-годишната Вероника Вълканова бяха първи на по-късата дистанция от 10 км. Вероника се състезава с майка си Цветанка Пенчева от Разград, която финишира шеста.

Пясъчният полумаратон „Камчийски пясъци“ се организира от разградския клуб за приключенски спортове „Зелена стъпка“. 

За „Зелена стъпка“ това е трети вид състезание, което организира, вече проведе две издания на Великденско състезание в градски условия по улиците на Разград, както и един Лудогорски полумаратон – бягане в гористата местност „Пчелина“ край Разград.