За пореден път се оказа, че шахматът попада сред най-популярните спортове в света, а скандалите свързани с него най-интересни за феновете на древната игра. Причината за това се крие в последния конфликт, който разбуни духовете сред привържениците, като този път отново в центъра на събитието е българин.

Любопитното е, че отказът на Иван Чепаринов да подаде ръка след края на срещата си с Найджъл Шорт е сред най-гледаните видеоклипове на сайта youtube.com.

Само за един ден откъсът е бил видян от повече от 90 хиляди души, информира chessdom.com и зае трето място в класацията на сайта, като едновременно с това се оказа, че до този момент не е имало по-гледано видео свързано с шахмата. Скандалния клип поместен в интернет можете да видите ТУК.

Секундантът на Веселин Топалов отказа да подаде ръка преди началото на партията си с Шорт, което трябваше да му донесе служебна загуба. След това обаче Апелативният комитет в състав Владимир Крамник, Михаил Красенков и Юдит Полгар даде възможност на нашия гросмайстор да се извини на британеца и двубоят от Б-турнира във Вайк ан Зее все пак да се проведе.

Причината за първоначалната реакция на Чепаринов се крие в нападките на Шорт по време на „Тоалетния скандал” в Калмикия, в който бяха замесени Топалов и Крамник.