Двукратната олимпийска шампионка Кастер Семеня се завърна на пистата. Южноафриканката се състезава за първи път от юни 2019 година. Тя спечели бягането на 300 метра в Йоханесбург с национален рекорд от 36,78 секунди.

29-годишната лекоатлетка в момента не може да участва в международни състезания в коронната си дисциплина 400 метра. Причината е, че тя трябва да приема лекарства, които да редуцират тестостерона в тялото и. Това стана след промяна в правилата в световната атлетика.

„Отново ще ме видите на пистата. Това е всичко, което мога да кажа“, заяви Семеня.

Южноафриканката пропусна шанса да защити световната си титла на 400 метра в Доха през миналата година, след като не успя да получи разрешение за участие от ръководния орган на атлетиката. Организацията не позволява на жени с различия в сексуалното си развитие да участват на международни състезания, защото имат „конкурентно предимство“.

Ако Семеня реши да се насочи на дисциплината 200 метра спринт на Олимпийските игри в Токио тази година, състезание, на което ще и бъде разрешено да се състезава, тогава ще трябва да премина през квалификациите. Тя ще трябва да спре часовника на 22,80 секунди, а до момента най-доброто и време е 24,26 секунди.