Както всяка година, така и тази не мина без своите скандали и отрицателни моменти. Имаше ги и в спорта. Отминалите дванадесет месеца обаче ще бъдат запомнени най-вече с глупостта на един човек, който успя да направи всичко по силите си, за да вгорчи живота на половина футболна България.

Да, досещате се правилно. Става дума за г-н Александър Томов, който записа името си с главни букви в най-черната страница в историята на ЦСКА.

Може би голяма част от вас дори не искат да си спомнят за случката с шампиона на България, но за жалост ще се наложи, както сега, така и занапред.

След като напълно заслужено тимът от Борисовата градина отвя родната конкуренция и триумфира с титлата в България през май, ЦСКА не успя да представи себе си на европейската футболна сцена, където несъмнено имаше място.

Заради административни неуредици в „червения” клуб, породени от г-н Томов и компания, ЦСКА не получи правото да защитава честта си и тази на България в Шампионската лига на Стария континент. Там отново по служебен път се озова друг български тим, който от своя страна с представянето си също опетни името си за години напред.

Единственото хубаво нещо в цялата история е че тя е към своя край. Ерата „Митал – Томов” в ЦСКА приключва и това не може да не бъде облекчение за армейските фенове. Точно по Коледа бе подписан предварителен договор за продажбата на клуба, което означава, че на практика силните хора на стадион „Българска армия” са нови... нека обаче имаме и едно на ум..

На второто място в символичната класация трябва да поставим „скандалът”, който сътвори доскоро изхвърленият от родния футбол съдия Христо Ристосков. След като бе отстранен от всякакви наряди и ангажименти, реферът реши да „проговори” и информира футболната общественост у нас за тънкостите на занаята. Ристосков обвини в корупция босът на съдийската комисия към БФС Борислав Александров, който в последствие загуби поста си. Признанията на арбитъра разбуниха сериозно духовете у нас, което доведе до арести и редица проверки. Прокуратурата повдигна обвинения и към вече бившия заместник на ДАМС Иван Леков, който също бе отстранен от длъжност. В последствие за шеф на съдиите бе назначен Димо Момиров, а Ристосков бе реабилитиран.

Като скандално може да определим и представянето на националния ни футболен тим под ръководството на Пламен Марков и най-вече резила срещу Сърбия. На 19 ноември трикольорите записаха кошмарното 1:6 в Белград в проверка, а капитанът и лидер на отбора Димитър Бербатов напусна демонстративно терена и бе заменен. Стигна се до там нападателят на Манчестър Юнайтед да заплаши, че повече няма да облича националната фланелка. В последствие селекционерът Марков бе отстранен, а все още на негово място е овакантено.

Разбира се, Олимпиадата в Пекин също не бе подмината от своите допинг-скандали. Печалното обаче е, че в тях бе забъркан не кой да е, а капитанът на волейболистите ни Пламен Константинов. Наложи се Гибона да напусне лагера ни в Китай и да се върне в България. След няколко дни обаче Константинов отново се присъедини към отбора за последния мач срещу Русия.

Срамно или не в Китай не видяхме български щангист. Всички от отбора бяха уличени в употребата на допинг и не получиха правото да се състезават.

Лекоатлетката Даниела Йорданова също изгърмя. Наказаха я за две години поради същата причина – употреба на допинг. Поне в този случай се намериха виновни, тъй като треньорът й Димитър Василев пое цялата отговорност... за жалост го направи само той.