Полицията в Пекин задържа, претърси и в последствие освободи британски журналист, който отразявал протест за освобождението на Тибет в главната олимпийска зона днес.

Инцидентът е най-явното до момента нарушаване на обещанието на домакините за свободен достъп на медиите по време на Игрите.

Джон Рей, от Independent Television News, заяви, че е бил закопчан с белезници, влачен по земята и натикан в полицейски микробус. Той разказа още, че цялата му екипировка е била конфискувана, обувките му са били събуди, бил е сниман и обвинен в опит да разпъне тибетско знаме. 30 минути по-късно Рей бил освободен, но все още е доста разтърсен от скандалното поведение на властите.

Полицията в Пекин оповести, че осем чуждестранни граждани са протестирали за освобождението на Тибет, седем от тях – американци и един японец. Те са били арестувани и депортирани. Коментар за ареста на Рей не бе направен.

Днешният инцидент със сигурност е доста срамен за Международния олимпийски комитет. Неприятно е и за домакините на Олимпиадата, които правят всичко възможно да фокусират вниманието върху Игрите, а не върху протестите.

„Не спирах да им повтарям, че съм британски журналист. Акредитацията бе в джоба ми, но те не ми позволиха да я извадя,” разказа Джон Рей. „Питаха ме разни неща за Тибет и на каква позиция съм аз. Твърдяха, че съм се опитвал да разпъна тибетско знаме. Аз никога не съм имал никакво знаме или какъвто и да бил протестен материал. Просто трябваше да пиша материал за демонстрацията, а не да участвам в нея.”