Грандиозен скандал се разигра по време на пресконференцията на бившия президент на БФ Спортна стрелба Камен Шишманов, информира БГНЕС.

Камен Шишманов обяви пресконференция, на която да коментира предложението за изваждане на федерацията с отнет лиценз от Българския олимпийски комитет. Шишманов започна представянето си със своя ретроспекция на събитията, довели до отнемане лиценза на федерацията, като обясни, че той и екипът му неведнъж са искали срещи с министър Свилен Нейков, но така и не са успели да осъществят контакт, за да се изяснят задълженията, които федерацията трябва да изплати на държавата. По разказа на Шишманов между оглавяваната от него федерация и държавата не е имало диалогичност, за да се стигне до отнемане на лиценза.

В залата за пресконференция обаче присъстваха президентът на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева и треньорът й Валери Григоров, които обвиниха Камен Шишманов в лъжа и манипулиране на истината. Двамата бяха изключително разгневени от думите на Шишманов, като настояха, че никой от УС на БФСС не е оторизирал Шишманов да дава медийни изявления по повод проблемите на федерацията. Между страните пламна вербална престрелка, в която Гроздева и Григоров опровергаваха думите на Шишманов, който от своя страна не успя да се защити адекватно, след като по "дипломатичен" начин отбягваше отговорите на директните въпроси и обвинения.

"Държавата се намеси безпрецедентно в неправителствена организация. Осем месеца никой от министерството не пожела да се срещне с нас. Ако на заседанието на БОК в сряда БФСС бъде изключена от комитета, това ще бъде незаконосъобразно. Няма прозрачност на отношенията между държавата и спортните федерации. Ако това стигне до МОК ще има комисии и знаете, че Индия беше лишена за участие в състезания за намеса на държавата в Националния олимпийския комитет. В началото се пуснаха слухове от заместник-министъра Каменов, че ще се отнема лиценза ни, но Нейков отрече. След това отнеха лиценза ни. Каменов ни каза, създайте си федерация и ще ви дадем лиценз. За осем месеца никой от МФВС не можа да говори с нас, но за два месеца успяха да регистрират алтернативна федерация. Ние заведохме дело, но то беше, за да не ни спират финансирането в олимпийска година", каза Шишманов, който като цяло беше доста объркан в думите си.

На въпрос, защо не е могъл да намери общ език с всички успешни стрелци на България, Шишманов отговори: Не съм обидил Мария Гроздева. Аз самият съм много обиден и злепоставен. На Мария съм й прощавал много пъти. Предложих федерацията на Мария на общо събрание, но тя отказа. Не се разбирам с тези спортисти, защото затворих кранчето на федерацията. Състезателите искаха да купувам неща на двойни цени. Казано накратко между нас възникнаха материални конфликти".

След реплика на Валери Григоров, че Шишманов е предложил федерацията, когато тя вече е била затънала в дългове, журналистите зададоха въпрос към бившия председател на БФСС каква е сумата, която федерацията дължи на държавата. След уклончив опит да смени темата, в крайна сметка Шишманов назова сума около 200 хиляди лева. „Федерацията имаше 160 хиляди лева резерв към момента на спора. Можехме да дадем резерва си и да приключим нещата, но не се желаеше диалог, за да изчистим това. Този резерв беше похарчен през 2012 година“, каза Шишманов, който веднага получи апостроф от Валери Григоров:

„Този резерв отиде в клуб Тракия. Всичко това, което казва Камен Шишманов е лъжа. Изпратен съм тук от федерацията. На 23.02 се направи събрание на старата федерация, на която Камен Шишманов беше свален от поста си. Не беше избран председател за УС. Тези хора ми се обадиха преди малко и ме помолиха да дойда, защото това, което Камен Шишманов прави е незаконно. В момента има един УС съвет на старата федерация и той е единственият легитимиран орган. Самите хора от тази федерация са против провеждането на тази пресконференция. В момента Шишманов е просто един член на УС. Слушаме едни лъжи постоянно. За европейски първенства ние получихме финансиране от министерството, а ти изхарчи парите, за да водиш хора по разни места. На европейското първенство бяха само Тракия Пловдив", разкриха Григоров и Гроздева.

В отговор на обвиненията Шишманов каза: „Тук не става дума за законите на федерацията, а за политизирането на всяка прослойка, дейност, дори и спорта. Това е въпросът, а не кой ще бъде на следващия президентски пост на тази федерация, няма никакво значение. Аз бях готов да тегля заем, за да спася федерацията. Лицензи се дават и отнемат като носни кърпички. Аз не се страхувам от дълговете, защото знам как са направени. Защо се бързаше за два месеца да създаваме нова федерация. Много федерации бяха малтретирани по този начин. Аз съм с добри чувства към Мария Гроздева, но тази пресконференция не касае нея. Ако една федерация има дългове веднага се отнема лиценза. Формално на всяка една федерация може да бъде отнет лиценза. Близо 30 федерации са се споразумели за дълговете си, но с нашата нямаше диалог. Има двоен стандарт. Дължим пари, но всяка федерация има нецелесъобразни разходи. Ние четири години искахме от министерството да се напишат ясно и точно критериите за нецелесъобразност. Това обаче не се направи, за да има натиск върху федерациите. Федерацията похарчи 200 лева за миналата година за европейски първенства. Искам ви прошка, ако съм ви обидил. Тракия Пловдив е най-силният клуб в момента. Средствата, които идваха във федерацията не бяха малко, а клубовете тънеха в мизерия. Ние все пак успяхме да вземем четири квоти. Не сме стояли и сме работили непрестанно. Не търсихме спорове и скандали, а давахме всичко за този спорт. Няма да преча на никого, аз защитавам федерацията. Не аз пречех, а друг, който постоянно говореше с инспектората по телефона, когато имахме заседания“, каза още Шишманов. /БГНЕС