15-годишен ученик бе прострелян с газов пистолет в класна стая на 18 СОУ в София. Момчето е син на бившия щангист Гълъбин Боевски

Инцидентът е станал преди началото на учебните часове. По информация на Дарик радио синът на Боевски е пострадал при игра с двама съученици, които са му опрели газов пистолет в главата и по невнимание са го простреляли.  

От полицията съобщиха, че момчето се е самонаранило, а пред Дарик радио Боевски каза, че синът му е бил ранен от двама негови съученици.

Момчето е настанено в институт „Пирогов” с рана в областта на дясното слепоочие, но няма опасност за живота му. По случая се води разследване от полицията. Предстои да бъде уточнено как е внесен газовия пистолет в училището.

Министърът на образованието Даниел Вълчев е разпоредил проверка в столичното 18-то училище „Уилям Гладстон”, съобщиха за Дарик радио от просветното министерство. Оттам уточниха още, че около 10 съученици на сина на Гълъбин Боевски вече са дали писмени показания пред полицията. Всички те твърдят, че Пол Боевски е носил газовия пистолет в раницата си.

Синът ми не е пострадал сериозно, каза пред Дарик радио Гълъбин Боевски. Някакви две момчета са му опрели газов пистолет до главата, обясни той. Те са си играли всъщност, но проблемът не е в играта, а в това, че се допускат деца да влизат с оръжие в училище, коментира бившият щангист.

От полицията твърдят, че пистолетът е бил във вашия син.

Не знам кой го казва това. Това, което той ми каза на мен е, че други момчета са го държали.

Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева каза за Дарик радио, че охранителите от общинска фирма „Егида” не проверяват на входа раниците на учениците. Още от сутринта има наш колега експерт там, съобщи Кастрева. По думите й веднага е извикана полиция, представители на Детска педагогическа стая и са взети всички мерки от страна на училищното ръководство.

Какво се случва в класната стая преди учебните часове? В колко часа ученик вади пистолет?

В 7,15 часа. учебните часове започват в 7,30 часа. По моя предварителна информация в класна стая ученикът изважда газов пистолет от раницата си и за радост не се случва най-лошото.

Вие как бихте коментирали този случай – като началник на столичния инспекторат по образование – деца влизат в класните стаи с оръжие, било то и газово. Охраната на това училище няма ли навика да проверява децата, преди да влязат в клас?

Охраната проверява децата, но не бърка в раниците им. И мисля, че това не влиза в задълженията им. Все пак това трябва да се провери от самата охранителна фирма, тъй като 18 СОУ е общинско училище и се охранява от фирма „Егида”. Би трябвало представители на фирмата да изяснят какво влиза в задълженията на охранителите. По наши данни охранителите не пребъркват чантите на децата.