Симона Пейчева влезе във финала на индивидуалния многобой на олимпийския турнир по художествена гимнастика на Игрите в Пекин с девети резултат от квалификациите - 67.175 точки. Другата ни представителка Елизабет Паисиева приключи участието си в Китай, след като зае 19-о място след изиграването на четирите уреда (63.300).

Според регламента за финала, който е насрочен за утре, се класират само първите десет състезателки. Надпреварата за медалите започва от нулата, защото оценките и класирането от квалификациите не се зачитат.

Във втория ден на надпреварата двете играха съчетания с бухалки и лента, като Бети допусна грешки при изпълнението си на лента, а най-добрата ни състезателка в този спорт през последните години изпусна бухалка в последната си композиция.

Това бе причината и двете да отстъпят от позициите си от първия ден, съответно Симона Пейчева от осмо на девето, а Елизабет Паисиева от 16-а – 19-а.

Състезателката на Мариета Дукова получи оценка 16.675 точки за изпълнението си на лента и 16.475 за съчетанието си на бухалки. Бети бе оценена с 14.525 точки на лента и 16.200 на бухалки.

Начело след втория състезателен ден излезе Евгения Канаева, която получи общ сбор след четирите си изигравания 74.075. След нея се наредиха сънародничката й Олга Капранова с 72.900 и световната шампионка от миналата година Анна Бесонова от Украйна 72.825.

За финала се класираха още Анна Жукова от Беларус, Аля Юсупова от Казахстан, Наталия Годунко от Украйна, Алия Гараева от Азербайджан, Ирина Рисензон от Израел и най-възрастната от всички останали състезателки - Алмудена Сид от Испания, която се промъкна в последния момент сред 10-те най-добри.