Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс (САЩ) спечели златен медал на прескок и сребърен на смесена успоредка на финалите на отделните уреди на Световното първенство по спортна гимнастика в Доха (Катар).

21-годишната Байлс, която вчера завоюва рекордна четвърта световна титла в многобоя, събра средна оценка от двата прескока - 15.366 точки. С този медал тя подобри постижението на рускинята Светлана Хорхина по спечелени златни отличия индивидуално на световни първенства.

Американката вече има рекордните 13 златни медала от първенства на планетата, от които 10 са в индивидуалните дисциплини. Това е абсолютен рекорд в историята на световните шампионати. Хорхина има 9 индивидуални златни отличия.

За Симон Байлс този медал е трети златен от надпреварата в Доха, след като тя стана първа в многобоя и в отборното състезание.

Освен това американката подобри рекорда от 1996 година на Виталия Щербо, която се е състезавала за СССР и Беларус, по общ брой златни медали от световни първенства. Байлс има 13, а Щербо - 12.

Втора на прескок завърши канадката Шалон Олсен с 14.516 точки, а трета е Алекса Морено (Мексико) с 14.508 точки.

43-годишната легендарна гимнастичка Оксана Чусовотина, която представя Узбекистан, зае четвърто място с 14.300 точки. За нея световното първенство в Доха е 16-о в кариерата й. 
Световната титла на смесена успоредка за първи път в кариерата си спечели белгийката Нина Дервел с оценка от 15.200 точки, която донесе и първа титла на страната си от първенство на планетата.

Симон Байлс остана втора с 14.700, а трета се нареди Елизабет Зайц (Германия) с 14.600 точки.

Американката и тук записа историческо постижение. Тя печели за първи път в кариерата си медал на смесена успоредка от световно първенство и стана първата американска гимнастичка с отличия на всички уреди от големи първенства.

С двата си медала днес Байлс има общо 18 от първенства на планетата, с два по-малко от рекорда на Светлана Хорхина. На утрешните два финала на греда и земя американката може да изравни постижението на рускинята, ако взе нови две отличия.

24-годишната рускиня Алия Мустафина, която е двукратна олимпийска шампионка на този уред, се класира на пето място с 14.433 точки.

При мъжете в първите три финала титлите спечелиха представители на Китай, Русия и Гърция.

Китаецът Жотън Сяо стана шампион на кон с гривни с оценка 15.166 точки.

На второ място остана олимпийският шампион от Рио 2016 и защитаващ титлата си от Монреал 2017 Макс Уитлок (Великобритания) със същата оценка - 15.166 точки.

22-годишният китаец обаче взе златото заради по-висока си оценка за изпълнение.

Бронзовото отличие стана притежание на Ли Чи-Кай от Тайван с 14.966 точки.

Жотън Сяо, който е световен вицешампион в многобоя, спечели третата си световна титла. Миналата година той стана първи в многобоя, а в Доха взе отборната титла с тима на Китай.
Руснакът Артур Далалоян, който взе титлата в многобоя преди няколко дни, триумфира на финала на земна гимнастика с оценка от 14.900 точки и вече има два златни и един сребърен медал от Доха.

Защитаващият титлата си Кендзо Шираи от Япония завърши втори с 14.866 точки, а бронзовото отличие взе Едриел Карлос Юло (Филипини) с 14.600 точки.

Гръцкият гимнастик Елефтериос Петруниас продължава доминацията си на халки. Олимпийският шампион на този уред от Рио 2016 спечели финала в Доха с 15.366 точки и завоюва трета световна титла в кариерата си сед 2015 и 2017 година. Той е и четирикратен европейски шампион на халки.

Среброто взе Артур Занети (Бразилия) с 15.100 точки, а трети е Марко Лодадио (Италия) с 14.900, който за първи път в кариерата си достигна до финал на шампионат на планетата.
Световното първенство продължава утре с финалите на останалите пет уреда при мъжете и жените./БТА