Българските борци в свободен стил са напълно подготвени за световното първенство в Истанбул и целта пред тях е събиране на максимален брой олимпийски квоти, заяви старши треньорът Симеон Щерев на заминаване за Турция. Той добави, че в лагера на националния отбор цари оптимизъм след спечелването на златен медал на Елис Гури в турнира на класиците и въпреки няколкото контузии, мечтите на останалите национали са големи.

"Заминаваме в добро настроение благодарение на успешното представяне на класиците. Надявам се и ние да продължим в същия дух. Златният медал на Елис Гури ни нахъсва повече и ни дава спокойствие, защото това е успех за българската борба. На това първенство важни са квотите, защото така можем да се готвим целенасочено за олимпийските игри, а не да се разкъсваме с турнири. Надявам се да вземем поне две, три или четири квоти, но дано да бъдат седем. Ще бъде тежко, но се надявам ние да бъдем едни от най-добрите. Премерихме сили със съперниците по време на подготвителните турнири. В някои от категориите отидохме специално за да се борим с тези, които ни надвиха на европейското първенство. Определено най-големите конкуренти са руските борци и тези от бившите съветски републики. Азиатците също са много силни, американците не са слаби, турците пък са домакини, а у дома и стените помагат. Срещу тях ще трябва да надвиваме и съдиите", заяви Щерев.

Българският национален отбор в свободния стил има своите проблеми преди започване на участието си на световното първенство. Голяма част от състезателите лекуваха травми през цялата година, а световните шампиони Станка Златева и Михаил Ганев претърпяха операции съответно в коляното и в менискуса. Кирил Терзиев пък е болен, а Радослав Великов страда от лека контузия.

"Има контузени. Кирил Терзиев все още е в болница на антибиотик, защото получи възпаление. Руди се оплаква, Станка също. Тя претърпя операция, както и Мишо Ганев, който оперира менискус. Подготовката ни обаче беше добра и пълноценна, а от този момент нататък всичко е в ръцете на спортистите. Те са мотивирани, знаят за какво отиват и се надявам да го постигнат", добави Щерев.