Мениджърът на Веселин Топалов - Силвио Данаилов, заяви пред Гонг след успеха на българския гросмайстор над Гата Камски, че най-после щабът може да си отдъхне и да се отдаде на празнуване.

„Ние трябваше да се приготвим за най-лошото. По принцип съм много щастлив, че не се изиграха всички партии, видяхте и вие през какви драми се мина, но сме много щастливи, че свърши всичко, кръг преди края, а сега ще можем да си почиваме и да празнуваме”, каза Данаилов.

Българинът вече е финалист за световната титла, след като в седмата партия от мача, Топалов победи своя опонент – Гата Камски. Русенецът спечели битката с 4,5:2,5 точки.

„Беше една много сложна и неясна партия, която по принцип се движеше около равенството. Той обаче изключително много рискува и мина през загуба на две места, за щастие Камски, тъй като имаше много малко време, не успя да оползотвори шансовете си”, добави мениджърът на Веско Топалов.

„Изобщо е несериозно да се говори за заглушителни устройства и подобни скандали. Не може НСО да отговаря за мача, професионалисти, които се занимават с охраната на президента и премиера, и да се стига до съмнения изобщо. Смешно е въобще да се разсъждава по този въпрос, но след като искат да раздухват такъв огън… Те не можаха да разберат, че играят с номер едно в света. Трябваше да проявят малко уважение.”

След като победи Гата Камски, Веско Топалов ще спори за шахматната корона с притежателя й – Вишванатан Ананд: „О, мачът с Ананд е много далеч, нека малко да поживеем и да се порадваме на победата, пък после ще говорим за това.”