Силвио Данаилов смята, че сватбата на Веселин Топалов определено е повлияла в негативен план на бившия световен шампион, но това е напълно разбираемо и в реда на нещата.

Президентът на БФ Шахмат и на Европейския шахматен съюз подчерта в интервю за руското издание "Спорт-Експрес", че Веско се нуждае от нова мотивация, за да тръгне по познатия път към успеха. От първо място в световната ранглиста Топалов се срина до седма позиция и от доста време не е печелил нищо, като също така не успя да се пребори за световната корона срещу Вишванатан Ананд миналата година в София.

“Най-важното за Веселин е да получи нова мотивация. Това е най-трудното за спортист, който е бил на върха, играл е два мача за световната титла, спечелил е огромен брой турнири, половин година е оглавявал рейтинг-листа.

Понастоящем може да го мотивира единствено мач за световно първенство“, коментира Данаилов пред специализирания шахматен журналист Юрий Василиев.

Мениджърът споделя, че Веско се готви много сериозно за мача на претендентите за световната корона, който ще се състои в Казан. “Ако той е готов, както на мача с Ананд, ще бъде един от главните фаворити. Надявам се, че в Казан ще видим бившия Топалов“, казва Данаилов.

Той е добре запознат с това, че всички претенденти се готвят сериозно за битката и смята, че в Казан ще се получат големи изненади. За да играе на евентуален финал срещу Владимир Крамник, Веско трябва първо да бие Гата Камски, след това победителя от мача Гелфанд - Мамедяров. Крамник трябва да преодолее Раджабов и по-добрия от срещата Аронян - Гришчук. Данаилов коментира ситуацията така:

“Явни фаворити в тези мачове не виждам, в четири класически партии резултат 2:2 е твърде вероятен, а след това идват партии по ускорен и блиц шах, в които всичко е възможно. Ако все пак се стигне до финал Топалов - Камски, ние ще имаме голяма поддръжка, след като хората добре помнят, че Казан в древността е бил столица на българското царство”.