Президентът на Европейския шахматен съюз и Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов, заминава за Ханти Мансийск, за да подкрепи най-добрата шахматистка и да вземе участие в официалната церемония по награждаване на световното първенство. С него ще пътуват изпълнителният директор на БФШахмат Николай Велчев и д-р Найден Кандиларов.

Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова е на крачка от възможността да върне отново в България шахматната корона при жените.

Стефанова се класира за финала на Световното индивидуално първенство по шахмат за жени, което се провежда в Ханти Мансийск (Русия), след като победи индийката Харика Дроновали с 1,5:0,5 точки на полуфиналите.

Втората финалистка ще бъде определена в тайбрека на другия полуфинален мач, който ще се играе днес. Китайката Вънцзюн и украинката Ушенина ще играят тайбрек (партии по ускорен шахмат и евентуално по блиц за излъчване на победителката, която се класира за финала).

Антоанета Стефанова има два почивни дни, в които тя трябва да се възстанови и подготви за последния решителен мач за световната титла.

Двубой от четири партии по класически шахмат ще решат коя ще е новата шампионка.

Българката стана световен шампион по шахмат за жени през 2004 година, а освен това е и действаща световна шампионка по ускорен шахмат.