Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов е убеден, че от завист Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) е стартирала открита война срещу оглавяваната от него организация.

"ФИДЕ започна открита война срещу нас. Без никаква причина, само за да покаже сила. Наистина ли те завиждат за успеха ни в Европейския парламент? Съжалявам, момчета, виновен съм", написа Данаилов в акаунта си в Туитър.

БГНЕС припомня, че Данаилов, който оглавява и родната федерация по шахмат, в средата на миналия месец беше аплодиран от всички европейски депутати за успеха на програмата "Шах в училище".

Това се случи по време на официалната сесия на Европейския парламент, където Силвио Данаилов беше поканен като специален гост и представен от българския евродепутат Слави Бинев. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц официално съобщи от трибуната, че Писмена декларация 50/2011 за реализиране на проекта "Шах в училище" в образователната система на европейските държави, е приета от парламента на ЕС. След сесията, евродепутати споделиха пред Силвио Данаилов, че приемането на декларацията е наистина изключителен успех, защото депутатите приемали по принцип едва около 10-15 % от подадените декларации. Финалният брой на депутатите, подписали Писмената декларация за "Шах в училище" е 415.

Силвио Данаилов и шахматната легенда Гари Каспаров дадоха също и официална пресконференция, която беше излъчена по 250 национални телевизии от Европа и света.