Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов беше избран за вицепрезидент на Световната шахматна федерация ФИДЕ. Това стана днес по време на Конгреса на ФИДЕ в руския град Ханти Мансийск, където се провежда шахматната Олимпиада, съобщиха от пресслужбата на Данаилов.

Другите избрани вицепрезиденти в борда на ФИДЕ са: Шейх Султан Бин Калифа Ал-Нехиан (Обединени Арабски Емирства) - континентален президент за Азия, Хорхе Вега (Мексико)-континентален президент за Северна и Южна Америка и Лакдар Мазус (Алжир)- континентален президент за Африка.

Данаилов, който е личен мениджър на Веселин Топалов, в сряда бе избран за президент на Европейския съюз, като спечели гласуването с 30 на 24 гласа срещу Али Нихат Язичи, ръководител на Турската шахматна федерация. В основата на предизборната му платформа беше обещанието да работи за развиването на шаха и за професионализирането му.

Българинът освен това обеща да наблегне на популяризирането на шаха в училищата и на развитието на Европейския шахматен съюз.