Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов беше аплодиран от всички европейски депутати за успеха на програмата "Шах в училище". Това се случи по време на официалната сесия на Европейския парламент, на която Данаилов беше поканен като специален гост и представен от българския евродепутат Слави Бинев, пише БТА.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц официално съобщи от трибуната, че Писмена декларация 50/2011 за реализиране на проекта "Шах в училище" в образователната система на европейските държави е приета от парламента на ЕС.

Одобряването на програмата е изключителен успех, защото депутатите приемали по принцип едва около 10-15 процента от подадените декларации. Финалният брой на депутатите, подписали Писмената декларация за "Шах в училище", е 415.

Данаилов и Бинев и шахматната легенда Гари Каспаров дадоха и официална пресконференция, която беше излъчена от 250 национални телевизии от Европа и света. В пресконференцията взеха участие също и евродепутатите Джон Атард-Монталто и Ханну Таккула, които бяха сред най-активните поддръжници на проекта.

Президентът на Европейския шахматен съюз награди Бинев със специална награда за неговия изключителен принос за приемането на декларацията от Европейския парламент.