Мениджърът на 19-тия световен шампион по шах Силвио Данаилов разказа пред Гонг впечатленията си 24 часа преди началото на финала на първия Голям шлем.

„Всеки един едни участник може да стане неофициален световен шампион. В Билбао турнирът е по-силен от Световното в Мексико. Финалът на Големия Шлем копира нашите идеи от МТел Мастърс 2008” каза Данаилов.

Той разкри още, че от Международната шахматна федерация ФИДЕ все още се бавят с документите около мача с Гата Камски, а това може да спре Топалов от участие на Световните умствени игри в Пекин през октомври.

Ето още какво разказа от Билбао Силвио Данаилов:

- Надяваме се всичко да бъде наред. Жребият не е от особено значение, защото се играят по две партии всеки срещу всеки. Интересно е, че жребият се тегли в изключително красивата къща-музей на местния футболен клуб Атлетик Билбао. Този турнир е най-силният за годината. да се надяваме да стане и много голям спектакъл.

- Турнирът в Билбао е по-силен от световното в Мексико по всички критерии. Тук ще бъде определен неофициалният световен шампион и още по-точно тук ще се определи турнирният световен шампион за годината.

- Турнирът е копие на нашия в София, същата форма, на практика всичките ни идеи са приложени тук – и софийските правила за ремитата, и шатрата. Както ние го замисляхме за МТел Мастръс 2009 да се играят партиите в градинката на Народния театър в стъклената клетка, така сега в Билбао ни копираха и срещите ще бъдат на площада.

- Точковата система също е интересно нововъведение, за да стане по-атрактивно. Нещо като във футбола. Нека да видим как ще завърши този експеримент. Очаквам да е позитивен и може ние да я приложим в София.

- Веско е добре, спечели с лекота силен открит турнир преди седмица в Испания. Имаше добра тренировъчна сесия в Палма де Майорка с негови треньори. Поотпочинал е. Очаквам да се представи добре, но не може да се прогнозира кой ще бъде победител. Играят най-добрите шахматисти в момента и всеки един от тях можа да е победител на 13 септември, а и всеки може да стане последен. Всякаква прогноза ще бъде безрезултатна.

- Веско е в много добро настроение, но сме в малко напрежение, че очакваме договора от ФИДЕ за мача с Гата Камски. Нещо се мотаят нещата, нямаме нищо изпратено за подписване. Това ни спира плановете Веско да участва на Световните умствени игри в Пекин пред октомври. Забавянето на нещата около мача с Камски не ни позволяват да си направим ясни планове. На тези Световни умствени игри в Китай освен шах ще има и надпревари по бридж и други такива.