Една от най-силните състезателки в света Силвия Митева ще се конкурира за медалите с украинските националки и младите руски грации по време на Световното купа по художествена гимнастика в Киев, пише Championat.ru. Интернет изданието не пропуска да уточни, че на турнира ще присъстват и редица именити треньори, сред които е и българският специалист Илиана Раева, която днес празнува своя рожден ден.

Заявки за участие са подадени от 44 страни, сред които са България, Беларус, Италия, Франция и разбира се, Русия. „Сборная“ обаче няма да бъде представена от най-големите си звезди. Надпреварата ще пропуснат Евгения Канаева и Дария Кондакова. За сметка на това, тестът ще бъде за младите Дарья Дмитриева, Маргарита Мамун и Анна Трубникова.

Световната купа, която ще се проведе от 16-и до 18-и март, ще бъде посветена на 80-годишния юбилей на старши треньора на националния отбор на Украйна Албина Дерюгина. Състезанието ще бъде и своеобразна репетиция преди Световното първенство, което през 2013 година ще се проведе в Киев.

За 16 март са насрочени квалификациите на два уреда – обръч и топка, както и тържествената церемония по откриването и честването на юбилея на Дерюгина. На следващия ден ще се състоят квалификациите при ансамблите, както и на бухалки и топка в индивидуалното, след края на които ще бъде и награждаването в многобоя. За последния ден са предвидени финалите на отделните уреди в индивидуалното и при ансамблите.

Освен от Силвия Митева, България ще бъде представена от още три родни гимнастички и националният ансамбъл, чийто капитан Михаела Маевска е с контузия. При жените ще стартира и Мария Матева, а при девойките - Симона Иванова и Жанина Трашлиева. Съдии от България са Нина Алексиева и Деспа Кателиева.