В продължение на повече от четири години Силвия Митева носеше тежкото бреме да бъде единствената ни българска гимнастичка в елита на световния спорт. След 21 години упорита работа в залата, грацията ни обяви края на професионалната си кариера като състезател.

След 67 медала големи първенства, от които 5 златни, 31 сребърни и 31 бронзови, Силвия Митева реши да прекрати своята блестяща дейност като спортист. Но това не е краят. Тя няма да загърби своя любим спорт, а напротив, ще мине от другата страна, за да се развива като треньор и съдия.

През сълзи на очи, гимнастичката ни разкри официално пред медиите своето решение – най-трудното в своя живот.

„Както знаете, за всеки един спортист това е едно от най-трудните решения в живота му. Още повече, че в моя случай съм отдала 21 години на спорта и съм отдала не само годините, но и цялата си любов - абсолютно всичко. Това беше едно решение, което вземах в продължение на два месеца, защото смятам, че всеки един спортист трябва да си тръгне с достойнство и трябва да намери най-точния момент кога е най-правилно да се оттегли. След като се лутах и безброй пъти си променях мнението, в крайна сметка реших, че в конкретната ситуация, в конкретния момент и условия, най-доброто, което мога да направя за себе си като личност, както и от физическа и психическа гледна точна, най-доброто нещо е да се откажа. И мисля, че не съм сгрешила“, сподели през сълзи своето решение най-добрата ни гимнастичка в продължение на повече от четири години.

На последното си състезание, в Берлин, Силвия Митева спечели златен медал на лента: „Радвам се, че след като взех решението, имах все още едно състезание, на което за мой голям късмет успях да стана първа и мисля, че беше един доста достоен финал.“

„Тъй като за мен гимнастиката е начин на живот, нещо без което не мога да живея, не смятам да се откъсвам напълно от нея. Имам много покани за различни участия за мастър класове, за различни демонстрации в държави от целия свят. По някакъв начин ще запазя връзката си и се надявам, че няма да е толкова труден преходът“, допълни грацията ни.

Силвия Митева разкри, че възнамерява да се развива в съдийството в художествената гимнастика. За целта още през следващата седмица заминава за международен съдийски курс в Лондон.

Разбира се, бившата ни национална състезателка разкри, че пред себе си вижда още един път на развитие – в треньорската дейност. Силвия Митева дори пое една от малките грации на своя треньор Силвия Дивчева – Митева – Ася Иванова, която вече е част от националния отбор – девойки.

„Не мисля, че ще имам много свободно време сега. Моите родители са ме подкрепяли през цялото време. За тези 21 години никога не съм била наказвана на тренировка, винаги съм изпълнявала повече отколкото са ми казвали. Давала съм си сметка, че всяко състезание е част от пътя на всеки спортист, както и че перфектни хора няма. Всеки спортист има спадове и върхове, не съм съжалявала за нищо. Може би единственото нещо, което преодолях много тежко – беше многобоя на Световното първенство в Монпелие, визирам грешката си на обръч“, допълни Силвия Митева.

Вече от гледната точка на дългогодишен състезател, грацията ни отправи своя съвет към всички млади български деца и спортисти: „Бих казала на всички деца, че трябва да се занимават със спорт, защото спортът ще ги спаси от улицата. Това е нещо, което ще им помогне да се развият като личности, като хора. За да иска някой да постигне нещо, човек трябва да е абсолютно всеотдаен към това, което прави, да го прави с любов и желание. Да не се отказва, а да преследва целите си с трудолюбие и постоянство.“