Най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева ще играе на всички финали на отделните уреди на провеждащото се в Мие (Япония) 29-то световно първенство по художествена гимнастика.

Във вторник тя завърши четвърта на обръч и осма на въже, а днес се класира за финалите на топка и лента. На лента Митева направи две малки грешки и получи оценка от 25.750 точки.

На топка Силвия Митева влиза във финала със седма оценка, а на лента -с шеста (като се махне третата рускиня).

Другите две българки -Моника Минчева и Филипа Сидерова днес също изиграха отлично своите съчетания с лента. За великолепното си изпълнение Минчева получи оценка от 24.550 точки, а Сидерова -23.450 точки, след като допусна дребна грешка.

„Аз съм много доволна от това как протече състезанието днес. Дадох всичко от себе си като за последно в борбата за отборното класиране. Доволна съм от представянето си до този момент като цяло. Мисля, че утре ще мога да изляза и съвсем спокойно да си изиграя отново съчетанията и да покажа на какво съм способна. Нямам поставени конкретни цели за класиране, въпросът е аз да издържа и да изиграя съчетанията си по най-добрия начин. Това изискват от мен. Надявам се да не ми е трудно след тези тежки четири дни състезание, ще се опитам да релаксирам по най-добрия начин, за да мога да се представя по най-добрия начин и да бъда още по-добра", каза за БТА след съчетанието си Моника Минчева.

Ясена Куюмджиева, която е треньорка на Филипа Сидерова в отсъствието на Мариана Василева заяви, че е доволна от представянето й като цяло.

„За днес мисля, че Филипа прилично игра. Направи глупава грешка от ръката си, която после й попречи да си направи целия пирует, но мисля, че като цяло представянето й беше доста прилично - отлично на някои уреди. Така, че аз съм доволна от нея и мисля, че нейната треньорка Мариана Василева също е доволна. Сега й предстои 10 дни почивка, а след това продължава подготовка”, каза Куюмджиева.

България завърши на пето място в отборното класиране с общ сбор от 255.800 точки.

Световен отборен шампион отново е Русия в състав Евгения Канаева, Дария Кондакова, Олга Капрапова, Дария Дмитриева с 282.175 точки. Среброто е за Беларус с 262.825 точки, а бронзът за Азербайджан с 258.525 точки. Преди България е само Украйна с 257.750 точки.

Силвия Митева и Моника Минчева ще представят България утре на финала на индивидуалния многобой, където участват първите 24 от квалификациите, където участваха 142 грации.

В квалификациите за индивидуалния многобой Силвия Митева завърши седма с 80.200 точки. Преди нея обаче има три рускини, а по регламент само по две представителки на една страна имат право да участват във финалите.

Моника Минчева е 19-та със 75.575 точки, а Филипа Сидерова - 27-ма със 73.700 точки.

В квалификацията за индивидуалния многобой първа завърши Евгения Канаева (Русия) с 86.100 точки, пред сънародничките си Дария Кондакова с 84.075 точки и Олга Капранова с 83.675 точки. Преди Митева са още Анна Бесонова (Украйна), Мелитина Станюта (Беларус) и Аля Гараева (Азербайджан).

В квалификацията днес големите имена в спорта се представиха колебливо. Олимпийската шампионка от Пекин'2008 Евгения Канаева изпусна топката си, Дария Кондакова завърши съчетанието си без топка, а най-силно на уреда игра младата Дария Дмитриева (Русия), която се класира за финала. Силно съчетание с лента направи и световната шампионка в многобоя от преди две години в Патра (Гърция) Анна Бесонова (Украйна). Голямата надежда на Беларус - Мелитина Станюта пък изхвърли лентата си извън терена малко преди края на съчетанието и остана извън финала.

Състезанието продължава с финалите на топка и лента от 12.30 часа българско време.

Крайно отборно класиране:

1. Русия (Евгения Канаева, Дария Кондакова, Олга Капрапова, Дария Дмитриева) -282.175

2. Беларус (Мелитина Станюта, Светлана Рудалова, Любов Чаркашина) - 262.825

3. Азербайджан (Аля Гараева, Анна Гурбанова, Зайнеб Джавадли) - 258.525

4. Украйна (Анна Бесонова, Анна Максименко, Анна Ризадинова) - 257.750

5. България (Силвия Митева, Моника Минчева, Филипа Сидерова) - 255.800

6. Казахстан (Аля Юсупова, Анна Алябиева, Марина Петракова) --254.775

7. Израел (Ирина Ризенсон, Нета Ривкин, Корал Кремер, Дана Адив) - 252.550

8. Италия (Андреа Стефанеску, Федерика Фебо, Киара Яни, Жулиета Канталупи) -244.750