Първи международен турнир по плуване "Пирин - Благоевград" ще се проведе в областния град през април, съобщиха от общината. Той ще бъде открит на 9 април от 10:00 часа в новия плувен басейн, част от новоизградения спортен комплекс в квартал "Еленово".

В престижното състезание ще се включат плувци от всички възрастови групи. Най-малките от тях ще бъдат родените през 2010 година. Участие са заявили доказали се отбори, сред които ПК "Младост 91", ПК "Левски", "Спринт" /Пловдив/, както и отбори от Македония, Сърбия и Косово.

За турнира в Благоевград пристига и рекордьорът, носител на множество златни медали Диана Петкова. В рамките на международния турнир са включени дисциплините 50 метра бътерфлай, 50 метра гръб, 50 метра бруст, 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил и 200 метра свободен стил.

Преди международния турнир Благоевград ще бъде домакин на тренировъчен лагер от 3 април на отборите на "Младост" и "Славия", които след това ще се включат в надпреварата.

С турнира през април се поставя началото на поредица състезания в новия плувен басейн в Благоевград. Той отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни състезания, припомнят от общината. Басейнът е с размери 50 X 25 и е трети по рода си в страната.

В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с два градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м.

Съоръжението бе открито в края на 2015 г. и е резултат на целенасочената политика, водена от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и неговия екип за подкрепа и развитие на спорта в града, допълват от общината.