Над 700 състезатели ще участват в предстоящата този уикенд край Шумен най-мащабна надпревара по спортно ориентиране за 2020 година у нас. Това лято тя съчетава две състезания - за традиционната Купа "Шуменска крепост-СиВен" и за Купа "България".

"Стартовете ще продължат до неделя на територията на Шуменското плато, като в началото са за Купа "Шуменска крепост" в района на Стария град, а в петък, събота и неделя са за Купа "България" край Паметник "Създатели на Българската държава," съобщиха на брифинг в сградата на общината кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на клуб "Национална спортна академия СиВен" Венцислав Венев и председателят на клуб по ориентиране и клуб "Мадарски конник" Георги Колев. 

Най-интересните моменти се очаква да бъдат в неделя между 11 и 12 ч. пред Паметника "Създатели на Българската държава".

"Надпреварата ще бъде празник на ориентирането, защото съчетава две състезания. Интересът е огромен. По тази причина пристигат изключително голям брой участници. Спецификата на състезанието е такова, че хората стартират в минутна интервална разлика и в продължение на три часа ще се стартира и финишира. Тоест, спазваме една от ограничителните мерки, да не се събират повече от 50 души. Във финалната арена хората ще се движат с предпазни маски," обясни Георги Колев.

Той допълни, че възрастовите групи на участниците е от 12 до 80+, като ще има и отделни маршрути за до 10-годишни състезатели. Дължината на маршрутите, в зависимост от възрастовата група и степента на подготовка на ориентировачите е от 2 хил. м. до 9200 м.

Освен от България, участници ще има и от Чехия, Финландия, Турция и Румъния. Очакват се общо около 700 души. Състезанието по ориентиране се организира от шуменския клуб "Мадарски конник" и НСА - СиВен, със съдействието на община Шумен.

"С провеждането на такова голямо събитие в Шумен, ние помагаме и на бизнеса, тъй като хотелите в Шумен ще бъдат пълни. От страна на общината ние съдействахме за всичко, което пожелаха организаторите от нас. Ще вземем всички необходими мерки, за да бъдат спазени изискванията според заповедта на министъра на здравеопазването", каза кметът на Шумен Любомир Христов.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.