Ръководството на Българската федерация по вдигане на тежести в лицето на президента Антон Коджабашев и ген.секретар Тенчо Тенев обявиха, че няма да подават оставки на предстоящото редовно отчетно общо събрание на централата след Световното първенство за мъже и жени в Корея.

„Няма да подаваме оставки. Докато сме екип и имаме стиковка с президента Коджабашев, докато имаме работа за федерацията и спорта като цяло, дотогава ще бъдем. Няма конфликт на интереси, че заемам два поста – ген.секретар във федерацията по щанги и член на Управителния съвет на Национална спортна база. В момента няма внесена подписка от опозицията ни, но и тя ще е безсмислена защото в дневния ред на събранието ще има точки избор на нов президент, нов ген.секретар, нов УС, нов устав и т.н. Мнозинството по устав е ¾. През 2007 година бе махнат феодалният устав на Андон Николов и Стефан Ботев. Важното е, че ние пред октомври месец миналата година решихме проблема с глобата ни към Международната федерация за 11-те положителни допинг проби и да имаме пълни права. Може да участваме равноправно на всички състезания. Плащането бе и с държавни парии на законно основание. Едни средства от бюджета отидоха по друго направление, на към фиксираните дейности. От моя джоб и от джоба на Коджабашев се плащане лагери, такси на съдии и хотели. Доста се озорихме, решихме въпроса” обяви Тенчо Тенев.

„Не изпитвам чувство на вина за скандала с 11-те положителни допинг проби преди Пекин, защото не съм треньор. Този треньори, които допуснаха определени гафове, вече не са между нас. Разследването не стигна до резултат, но си извадихме изводи, че имаме много недоброжелатели и поп Кръстьовци. В нашия спорт има много плъхове – като видят, че има успехи, се навират в мишите си дупки, а като има някакъв проблем излизат и започват да се бият в гърдите. Това не им прави чест. Затова ние сме един спорт и една федерация в добри и лоши моменти да си подаваме ръце. Имаме цел през започналия нов олимпийски цикъл да доизградим младите таланти. През месец май 2010 година в София е Световното първенство за юноши и девойки, преди това е Европейското и през ноември искаме да вземем максимум квоти за Олимпиадата в Лондон. Започваме една много силна пропаганда на младите и много сериозна борба с допинга. Много често комуникирам с президента на Международната федерация д-р Тамаш Аян, който иска да дойде до България след Световното в Корея и да се види със спортния ни министър Свилен Нейков. Аян изрази сериозна подкрепа към мен за бъдещите избори в Европейската централа, но относно визитата му у нас, той има сериозни здравословни проблеми – смениха му прешлени на кръста. Ако се чувства добре, ще дойде. Лобираме с Тенчо Тенев за намаляване наказанието на наказаните ни 11 щангисти, бъдещето ще покаже. За мен БФВТ е нещо много свято и ценно, в нея съм от 1976 година, извоювал съм за нея много медали, 27 поправки на световни рекорди имам, 3 световни и 3 европейски титли съм взел. Дал съм си цялата младост за този спорт. Не съм се вкопчил и не съм венчан за поста президент на БФВТ, но имам горчив опит”, заяви Антон Коджабашев.

Президентът на централата обяви, че Стефан Ботев не му е конкуренция: „Това е по ред причини. Преди той беше ген.секретар по времето на Андон Николов и от тогавашния спортен министър Васил Иванов – Лучано бяха наказани за разнасянето на пластмасови шишенца с урина на ляво и на дясно. В периода,когато в България бе най-тежко през 1991- 1993 година, той с готвения за нов ген.секретар Севдалин Маринов си взеха шапките и заминаха на по-топло за Австралия. Като се върнаха нямаха възможности за стартират бизнес и потърсиха други варианти за изява. Стефан през 2000 година припкаше като пеперудка около мен да го вкарам в УС на федерацията. След 4 години ме оплюваше по най-долния начин, за да стане ген.секретар във федерацията. След това отново се върна при мен, а и го предложихме за високо отличие. 2007 година на разноски на федерацията си получи наградата в Тайланд, после пак на наши разноски води отбора ни на първенство на остров Самоа, за да се види с хора, с които е живял в Австралия, просто беше близо. Върна се и сега се обяви пак против нас. За четвърти път си сменя позицията”.

Истината за родните щанги към момента пък бе споделена от Димитър Стойков – треньор в клуб Марица Пловдив, който е един от най-големите центрове у нас. Той обяви: „Има вакуум и бройката е на половина от трениращите преди. Родителите трудно пускат децата си при нас. Сега приемаме в училищата хора стига те да са здрави, без значение дали имат качества или не”.

Националният селекционер в момента Борислав Гидиков уточни , че в тима ни 90% са юноши.