Българската щафета на 4 х 100 м зае трето място на 9-ия мемориал “Примо Небиоло” в Торино, съобщи президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Габриела Лалева, Инна Ефтимова, Ивет Лалова и Тезджан Наимова финишираха с резултат 44,35 сек. Победата е за Италия с 43,85 сек, пред Литва.44,28 сек.С този си резултат българския квартет вече е сред щафетите които имат 2 бягания на 4 х 100 м в турнири валидни като квалификация за олимпиадата в Пекин.

Преди година на турнира “Купа Европа” в Милано женския ни квартет финишира за 44,60 сек. Следващото бягане на българската щафета ще е на 21 юни по време на турнира за купа “Европа” в Истанбул.

“Надявам се на по-добър резултат в Истанбул, защото смятам че сбора от досегашните два резултата, няма да ни е достатъчен за място на олимпиадата”, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Последен шанс за място сред първите 16 в света, които ще участват на игрите в Пекин националките ни ще имат на 6 юли на турнира в Мадрид. Крайният срок, даден от ИААФ за щафетите, е 16 юли. От тогава до 23 юли от Международната федерация по лека атлетика ще чакат всяка една национална федерация, чиято женска щафета има право за Пекин да потвърди, че ще участва на олимпиадата.

Ако страна със спечелена квота откаже участие, то тогава нейното място ще заеме следващата в класирането към 16 юли 2008 г. На турнира в Букурещ Йордан Илинов зае второ място на 200 м с резултат 21,05 сек.