Главният инструктор на международната японска карате асоциация Шихан Садашиге Като пристига утре у нас за международния двудневен семинар, който ще се проведе под негово ръководство. Височайшият гост е притежател на 8-ми дан от международната японска карате асоциация и ще остане една седмица в България, като ще присъства и на международния Шотокан турнир „Шисейкан”.

Надпреварата ще се проведе в неделя за пети пореден път у нас. Мястото е зала „Сиконко” в квартал „Люлин”, а началото е точно в 10.30 часа сутринта. Входът е свободен, а официалното откриване на турнира, който е под патронажа на японското посолство е насрочено за 14 часа.

„Очакваме над 200 състезатели на турнира в неделя, като участниците са от 8-годишни деца до мъже и жени. Освен българи, чакаме и националния отбор на италианската Шотокан федерация и румънската Шотокан федерация, както и отбори от Турция, Холандия и Македония”, сподели вицепрезидентът, главен инструктор на Българската федерация по Карате До - Сенсей Лъчезар Ненов.

Гост на Шотокан турнира „Шисейкан” ще е и олимпийският ни шампион във вдигането на тежести Гълъбин Боевски, който е председател на постоянната комисия за децат,а младежта и спорта към Столичния общински съвет.

„За състезанията интересът е от по-младите, но напоследък по-възрастните явно са решили да си обърнат внимание, защото Карате не е само спорт и хората искат да работят върху собственото си усъвършенстване”, заяви още Лъчезар Ненов, който добави по повод провеждането на турнири за хора в инвалидни колички:

„От 2000-та година се работи в тази насока в международната японска Карате асоциация. Провеждат се състезания за хора в инвалидни колички. И в България сме го правили, но сега нямахме такава възможност. Много е трудно за чужденците да пътуват. Транспортът е най-голямото затруднение за тези хора. И у нас най-големият проблем е пътуването.”