Шестима бивши или настоящи членове на Международния олимпийски комитет бяха обвинени в корупция, съобщава английското издание Independent. Aвторитетният вестник информира, че те са вземали подкупи, за да гласуват по определен начин при определянето на домакините на различни състезания.

Както е известно в момента тече френско разследване, в което се твърди, че членовете на МОК са влияли при гласуванията за световни първенства по лека атлетика, както и Олимпийски игри.

Основен обект на разследването са домакинствата на първенствата в Доха 2019, Лондон 2017, Пекин 2015 и Москва 2013. Определянето на домакините на Олимпийските игри през 2016 (Рио де Жанейро) и 2020 (Токио) също попадат под ударите на полицията.

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че източник близък до разследването е разкрил, че цели шестима бивши и настоящи членове на МОК са заподозрени в корупция.  

Съобщава се, че сред шестимата заподозрени е и Франк Фредерикс от Намибия, който във вторник се оттегли като ръководител на комисията, оценяваща градовете-кандидати за Игрите на олимпиадата през 2024 г.

През седмицата Фредерикс, който е носител на четири сребърни олимпийски медала в спринта на 100 и 200 m (1992 и 1996 г.), напусна работната група на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), която трябва да помогне на Русия да се завърне като член организацията, след огромния допинг-скандал.  

Сред шестимата обвинените е бившият президент на IAAF Ламин Диак, който вече е в процес на разследване от френските власти за корупция. До преди новите разкрития за него се твърдеше, че е получил подкупи за прикриването на положителни допинг-тестове на руските атлети.