Комисия „Ендуро” към Българската федерация по мотоциклетизъм обяви календара на Републиканския Шампионат по Ендуро за сезон 2010. Шест състезания очакват пилотите като последния кръг в Шумен е валиден и за Източно-европейското.

Шампионатът стартира на 28 март с един от доказаните организатори „Риск” клуб – Габрово. Трасето ще се завърти край зимния курорт Узана, като ранната дата и надморската височина от 1300 м. гарантират типична ендуро обстановка.

Вторият кръг от РШЕ ще се състои на 9 май в Казанлък, където мото клуб „Севтополис” ще създадат сто-процентов екшън, комбинирайки ендуро-състезанието с традиционния мотокрос в село Шейново.

Един от най-живописните кръгове - третия ще бъде в Добринище, който ще посрещне ендуро феновете сред красивата природа на Пирин.

В разгара на лятото четвърти кръг на РШЕ ще ни пренасе край брега на морето. На 15 август – празника на град Несебър, един от най-сериозните мото клубове – „Несебър мото”, ще докаже отново как може състезание от националния шампионат (този път по ендуро) да се превърне във вълнуващо морско приключение с много шоу и публика.

В петия кръг предизвикателството ще бъде за амбициозните „Екстрийм райдърс” – Търговище , които на 12 септмври ще бъдат домакини на състезание по ендуро за първи път.

Tрадицията повелява шампионатът да завърши в Шумен. На 24 октомври там ще бъде последното състезание от РШЕ заедно с българсикя кръг от Източно – Европейския шампионат. Организаторите вече усилено работят за реализирането на планирания истински тридневен мото-фестивал с много екстри, като една от тях е рок концерт в събота вечер.

Наскоро Комисия „Ендуро” смени своето ръководство, а заедно с това настъпиха и изменения в правилника за провеждане на състезанията, който тази година е съобразен с изискванията на Европейския мотоциклетен съюз (UEM). Състезанията се провеждат в два дни, а участниците са разделени на 4 класа – мотоциклети „Експерт”, мотоциклети „Хоби”, АТВ и „деца”.

Календар РШЕ 2010

28 март – Габрово

9 май – Казанлък

27 юни – Добринище

15 август – Несебър

12 септември – Търговище

24 октомври – Шумен