Президентът на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети откри треньорския семинар в свободния стил на ФИЛА в София.

На форума в комплекс "Дианабад" дойдоха над 60 чуждестранни специалисти от цял свят и близо 50 български. Приветствие към присъстващите отправи и президентът на БФ Борба Валентин Йорданов. Гости в залата бяха още Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба (СЕЛА), както и Белчо Горанов, член на Юридическата комисия на ФИЛА.

"Благодаря на ФИЛА и на г-н Мартинети за гласуваното доверие България да е домакин на треньорския семинар на ФИЛА, както и на съдийския департамент на ФИЛА в събота - каза Валентин Йорданов. - А догодина, през август, България получи домакинството на световното първенство за юноши и девойки. Така че част от тези млади състезатели, които ще дойдат в София, след 4 години ще ги видим на следващата олимпиада в Рио де Жанейро. "

След официалната част Мартинети обяви и треньор № 1 в свободния стил за годината на ФИЛА. Това е азерът Фирдефс Омудов, който изведе Шериф Шерифов до олимпийската титла в кат. до 84 кг на игрите в Лондон.

После шефът на ФИЛА отговори на въпроси на медиите

За престоящи промени:
По отношение на правилата няма да внасяме големи промени - ще запазим основните, като времетраене, периоди. Но с цел атрактивност ще направим леки корекции, които ще бъдат обсъждани на работна среща. Относно преразглеждането на спорен момент чрез видеозапис ще въведем ограничение от 10 секунди, защото имаше и ситуации, в които записът бе гледан 27 минути.

Олимпийските квалификации
Форматът ще бъде запазен, както и досега. Континенталните правила няма да са квалификации за следващите игри, а само световния шампионат. Така избягваме момента на договорки между състезатели, които са се квалифицирали за игрите и такива, на които предстои. Относно квалификационните турнири, които са в три поредни седмици също остават. За да вземем такова решение се допитахме до нашата медицинска комисия. Според тях това е добре за състезателите. Така им се налага веднъж да смъкват килограми и да влизат във върхова спортна форма, а не веднъж на всеки месец.

Женските категории
Самият аз ще продължа да се боря женските категории на олимпиадата да са колкото мъжките, тоест 7. Макар че политиката на МОК е друга. Жак Рох беше по моя покана гост на олимпийския турнир по борба в Лондон и тогава говорихме по този въпрос. МОК например ограничава броя на участниците на игрите до 10 000, а например, състезателите само на Панамериканските игри са 15 000. Нямам сили и възможности да променя манталитета на МОК, но ще направя всичко възможно и женските категории на игрите да станат седем.

Оценката за българската борба
Не съм аз човекът, който трябва да дава оценка за представянето на българската борба на игрите в Лондон. Но България е моята предпочитана страна, тук имам много приятели, сред тях е и президентът на федерацията Валентин Йорданов. Разговаряхме по този въпрос. Смятам, че трябва да се върнете към своите извори, по селата, където са първоизточниците. Защото борците не се намират в София. Имате добри спортисти, и много добри треньори и съм сигурен, че ще намерите верния път. Освен това по линията "Олимпийска солидарност" на МОК може да кандидатствате и за стипендии на свои треньори.