От началото на 2009 година Националната комисия допинг контрол е направила 28 проби на български спортисти. Всички те са отрицателни. Това разкри пред Гонг председателят на комисията доц. Камен Плочев. Специалистът обаче сподели и собственото си мнение: „Допинг се употребява! Съмнения за ползване на забранени вещества има винаги! Ако бъде съвсем откровен в съвременния спорт не мога да кажа, че не се употребява допинг. Всички употребяват защото използват принципа „Противникът ми употребява, аз изоставам, аз трябва да го наваксам”. Опитваме се да направим факт акцията си да не допуснем употребата на допинг и да важи за спортистите еднаква във всички страни. Приехме добра резолюция всеки хванат да бъда обявен пред УАДА и той например да не може да отиде да бяга в Уганда. Битката е много голяма. Не мога да кажа, че сме се справили с тази битка!”.

Ето какво още каза доц. Плочев:

"Ние от началото на годината до сега сме отишли и направили 28 проби на наши спортисти. Нямаме съмнения в нито една. Не мога да ви кажа представители на кои спортове сме тествали."

Нормативът, който ние трябва да изпълним е 3000 проби годишно, за да станем международно призната лаборатория и допинг-центъра ни да бъде признат в чужбина. Това е минимумът. В момента не може да го спазваме защото имаме 2 парата и 3 химици. Сега се строи нова допинг-лаборатория в Дианабад. Купуват се 12 нови апарата, назначава се много по-голям щат. Най-вероятно от лятото ще започнем да работим по тези нормативи. По договор трябва да бъде готова след 6 месеца, ама нали знаете в България, когато го постоят . . . Ще се обяви конкурс за химици, които искат да работят, квалифицирани няма и ние ще им организираме специализация.

Не мога точно да кажа, кога точно ще тръгне новата лаборатория! Може всичко да се случи. По-важното е че принципно сме решили проблема. Пари и терен има. Ще имаме съвсем съвременна антидопинг-лаборатория и централа.

Минимум 5 години откакто тя започне да работи ще може да вземем лиценз. Получаването на лиценз не означава, че имаш лаборатория. Трябва да докажем на УАДА и останалите, че имаме държавна политика. Трябва да докажем, че нямаме имитация на дейност! Трябва да докажем, че сме приели като философия „Не на допинга!”

6 милиона ще струва новата лаборатория в Дианабад. Не мога да кажа много или малко са тези пари.

През април ще участвам в работната среща на УАДА в Лозана с всички председатели на допинг-комисии по света, където ще се говори и за това как да се реагира при появата на нов начин на допингиране.

Доцент Плочев разказа и каква е практиката за информиране за новите забранени вещества от УАДА. Това може да чуете в прикачение аудио файлове.