Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) за приноса му към развитието на спорта и олимпийските ценности в световен мащаб.

Символите на почетната титла – медал и диплом връчи лично ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев. Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, а биографична информация за номинирания представи зам.-ректорът по учебната работа – проф. Николай Изов.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, членове на Академичното ръководство и Настоятелството на НСА, представители на Изпълнителното бюро на БОК, олимпийски шампиони, председатели на български спортни федерации, делегати от Международния олимпийски комитет, деятели от олимпийски клубове от цялата страна, сред които и Олимпийски клуб- НСА с председател проф. Лозан Митев.

В приветствието си г-жа Стефка Костадинова поздрави новия доктор хонорис кауза с престижното звание и изрази благодарност към него за усилията, които е положил за обединения отбор на Северна и Южна Корея по време на Игрите в Пьонг Чанг. „Това промени глобално гео политическата обстановка в синхрон със заветите на Пиер дьо Кубертен. Днес олимпийските игри отново обединяват нациите, рушат прегради и премахват граници“, изтъкна председателят на БОК.

В края на церемонията г-н Бах представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”.       Сред най-важните послания в нея бе изключителната роля на спортистите, които младите хора възприемат като ролеви модел. „Атлетите са носители на ценностите на спорта, на олимпийските идеали за достойнство, приятелство, уважение в обществото. Днешният крехък свят се нуждае от това мощно послание на спорта повече от всякога досега“, обобщи президентът на МОК.

Церемонията завърши с поднасяне на цветя пред бюста на барон Пиер дьо Кубертен, разположен в Олимпийския кът на Ректората на НСА, редом с имената на българските олимпийски шампиони. В символичния акт заедно с президента на МОК Томас Бах и ректора на НСА проф. Гешев, се включиха кметът Фандъкова, председателят на БОК Костадинова и министър Кралев. Те бяха посрещнати от студентите от Олимпийския клуб към НСА и неговия председател проф. Лозан Митев. Гостите разгледаха историческата изложба на Академията, сред която има и архивна снимка на олимпийския шампион по фехтовка Томас Бах. 

Междувременно Стефка Костадинова бе удостоена с Трофея на президента на Международния олимпийски комитет. Най-високият приз в МОК бе връчен на председателя на БОК лично от Томас Бах.

Президентът на МОК връчи и официален сертификат, с който се удостоверява признанието на БОК от МОК. Нашата централа е основана през 1923 г. и получава международно признание година по-късно, но сега МОК символично предоставя луксозно изработения сертификат.