Директорът на антидопинговия департамент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ)- французинът Габриел Доле, подаде оставка. Решението му е свързано със скандала с руските атлети, за които германски филм твърди, че на 99 % са допингирани.

От ИААФ потвърдиха за оставката на Доле, но отказват да свържат решението на човека с проблема с руснаците. В същото време два авторитетни западноевропейски вестника- Гардиън (Великобритания) и Екип (Франция), написаха причината: оставката е подадена след разпит от страна на етичната комисия.

Според двата вестника също така, Габриел Доле е получил 450 хиляди евро от трикратната победителка в Маратона на Чикаго- Лилия Шобукова, за да я спаси от допинг-наказание.
"Габриел подаде оставка от ИААФ на 73 години. Нормалната възраст за пенсиониране в Монако е 65 години, се казва в становището на световната федерация по лека атлетика.

Нямаме информация Габриел да е бил привикан от етичната комисия".

По-рано днес други двама водещи шефове на световната атлетика също подадоха оставки, като е ясно, че те си тръгват заради допинг-скандала. Това са синът на Ламин Диак- Папа Масата Диак, както и шефът на руската федерация Валентин Балахничев. /БТА