Шампионът в планинските бягания Шабан Мустафа ще стартира на Витоша Летен Фест тази неделя. Спортният празник пред х. Момина скала може да  се превърне в „дуел на гигантите“, тъй като рамо до рамо с Шабан е възможно да застане и другият ни голям шампион в тези дисциплини – Кирил Николов-Дизела. Поради ангажименти в чужбина обаче, рекордьорът от Ком-Емине ще реши за своето участие на Витоша в събота вечер, съобщава sofia2018.bg.

Под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша” Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта организират за трета поредна година тази неделя, 9 юли, голям спортен празник на х. Момина скала.

Витоша Летен Фест е част от инициативата София – Европейска столица на спорта и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени специално изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди. Като 
допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей и стена за катерене осигурени от „Мачирски спорт“.

Фестът включва състезание по планинско бягане със старт в 10.30 ч. по 12 км трасе „Кумата“ и състезание по планинско колоездене с начало в 10.45 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“. Точно в 11 ч. участникът в олимпийските отбори на България Петър Панков ще поведе участниците в краткия туристически поход за около 2 ч. по 3.5 км трасе  „Обичам Витоша“.

До този момент над 180 бегачи са подали заявки за участие, очаква се над 500 да бъдат стартиралите в отделните дисциплини тази неделя на Витоша.

На желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен обществен транспорт от София: тръгване от Национален стадион „Васил Левски, паркинга пред централния вход на стадиона в 8.00 часа (автобусите ще са означени с табели на събитието) до м. Златните мостове - и обратно след приключване на събитието тръгване в 14.30 часа от м. Златни мостове до Националния стадион. За колоездачите е предвиден транспорт за извозване на байковете от нац. ст. В. Левски. Важно е да се знае, че личните автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.

Възрастовите групи за колоезденето и планинското бягане са юноши и девойки(16-18г.), мъже и жени; ветерани мъже и жени (40+), а за похода няма ограничения. Предвидени са два подкрепителни пункта – един по трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа Еделвайс.

Участниците са освободени от стартова такса. Състезателите следва да носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с очила, ръкавици и наколенки. Препоръчително е също така да се направят предварително застраховки. Общият награден фонд е 3500 лева, класиралите се на първите три места в своите възрастови групи и дисциплините байк крос–кънтри и бягане крос–кънтри ще получат медали и материални награди, а участниците в туристическия поход ще получат сувенир за спомен от Феста. Награждаването започва в 13 ч. в зоната на старт/финала.

Записванията продължават на http://racetimingbg.com/portfolio/vitosha-summer-fest-09-07-2017 и в деня на Феста – на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до 10.20 ч. пред х. Момина скала.