Българският олимпийски комитет отбеляза своя 85-годишен юбилей с коктейл тази вечер в Националния археологически музей. Сред древни находки и на метри от Президентството, председателят на БОК Стефка Костадинова приветства голяма част от носителите на 218-те медала от Олимпиади на България. Сред присъстващите бяха и извоювалите 52-те олимпийски титли за страната ни. Прославили родината спортисти от миналото и настоящето, Весела Лечева, Георги Пирински, Петър Стоянов, посланици, министри и други уважиха събитието.

Лично специалният гост на честването Жак Рох дари световната ли рекордьорка със статуетка от сребро с петте олимпийски кръга. Белгиецът обяви пред събралите се: „Огромна чест е за мен да приветствам и поздравя всички присъстващи гости. МОК е изключително благодарен на България за това, което е направила за олимпизма, вие бяхте сред пионерите. Доказали сте своята отдаденост на олимпизма чрез организирането на много мероприятия. Два пъти сте били кандидат за домакин на Зимна Олимпиада, а сега ще кандидатствате за младежката бяла Олимпиада през 2016 година. Вашите атлети блестят в много дисциплини и сте спечелили 52 златни, 84 сребърни и 80 бронзови медала, а това за една страна с по-малко от 10 милиона жители е изключително постижение. Пожелавам ви успех в бъдеще и благодаря за всичко направено до сега”.

„Ние българите сме горди, че като нация бяхме сред 14-те държави-пионери възродили преди повече от век в Атина древната олимпийска традиция. За тези 113 години страната ни извоюва 218 олимпийски медала. Благодаря на всички, допринесли за българското олимпийски достойнство. Благодаря на всички, които успяха да съхранят идеите на Кубертен. Имали сме мигове на възхвала и спадове, но ви уверявам, че в момента България отново се ползва с добро име. Скъпи спортисти, бъдете все така сплотени и непреклонни, отстоявайте олимпийските принципи завещани от предшествениците ни,” каза в словото си Стефка Костадинова.

Специални юбилейни значки получиха първият ни олимпийски медалист Борис Георгиев – Моката (сребро от Хелзинки`52), първият ни олимпийски шампион Никола Станчев (Мелбърн`56), първият ни двукратен олимпийски шампион Боян Радев (Токио`64 и Мексико`68) и носителката на най-много олимпийски отличия за България – 5 медала - Мария Гроздева. Такива златни значки са подготвени и за първия ни медалист от Зимни олимпийски игри Иван Лебанов ( бронз от Лейк Плесид`80) и първата ни и единствена олимпийска шампионка от бяла олимпиада Екатерина Дафовска.

Не бяха подминати и последните ни медалисти от Пекин`08, като само Румяна Нейкова и Явор Янакиев лично си взеха съответно златната и бронзова значка на БОК. Параолимпийската ни гордост Стела Енева и Даниела Тодорова също бяха удостоени с такива награди.

Весела Лечева поднесе на Стефка Костадинова специален плакет на ДАМС за БОК, а по-късно своите подаръци дадоха федерациите ни по плуване, джудо, биатлон, параолимпийската ни централа и НСА.

Любопитно бе, че коктейлните маси бяха декорирани с черни пеперуди сред бели камъчета с стъклени купи с червени рози отгоре. Водещ на церемонията бе Ники Кънчев. На излизане гостите бяха изпратени с подарък значка, отбелязваща „БОК - 1923 – 2009 година” .