Български шампиони в различни плувни стилове ще се включат в безпрецедентния плувен маратон "Аполония" в открито море на 17 юли (събота). Дистанцията, която ще бъде измината, от Поморие до пристанището в Созопол се равнява приблизително на 8 морски мили или 16 км.

Маратонът ще започне около 5.30 часа сутринта на 17 юли, а финалът се очаква да е около 10.30-11 часа.

Сред участниците са Георги Палазов - балкански и републикански шампион по плуване и участник в олимпийски игри, Панайот Стефанов - републикански шампион в дистанцията 200 метра-гръб, Явор Ангелов - републикански шампион от щафетно плуване с отбора на НСА, Добрин Александров, медалист от републикански първенства, и Калоян Николов - бивш плувец и настоящ състезател по плажен волейбол.

Според утвърдения от организаторите регламент участниците в маратона нямат право да почиват или да възстановяват силите си в придружаващите ги лодки, в които ще бъдат съдиите и медицинските екипи. Те обаче ще могат да се подкрепят с вода или енергийни напитки. Всяко нарушение ще води автоматично до дисквалификация.

Спортното предизвикателство за волята и мъжеството на участниците ще се проведе в чест на 2620 години от основаването на град Созопол и ще бележи началото на организираните плувни спортове в града. Организатор на събитието е клуб по плувни спортове "Аполония" Созопол. Идеята е догодина маратонът да стане част от спортния календар и да бъдат поканени за участие и плувци от чужбина.

Първият плувец, който преплува преди две години по-късата дистанция от град Черноморец до град Поморие, беше спортният журналист от вестник "Черноморски фар" Борислав Георгиев.