Шампиони от 10 различни държави триумфираха в предпоследния ден от световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Това бе и вторият ден, в който се раздаваха медали на канала в Града под тепетата.

Първото злато за деня взеха състезателите на смесена двойка скул при парагребците, където победи дуетът на Холандия – Аника ван дер Меер, Корне де Конинг. Те финишираха с време 8:07,92 мин., което е и нов рекорд на световните шампионати. След тях се наредиха двойките на Полша и Украйна. Във втория финал за деня при спортистите с увреждания – смесена четворка с кърмчия спечели тимът на Великобритания, следван от САЩ и Франция.

Интересни битки предложи надпреварата в останалите дисциплини. При двойките жени без кърмчия победиха канадките, а след тях финишираха дуетите на Нова Зеландия и Испания. В същата дисциплина, но при мъжете златото си извоюва тимът на Хърватска, които оставиха след себе си двойките на Румъния и Франция. Още в следващата дисциплина – жени двойка скул лека категория пък триумфираха северните ни съседки, следвани от лодките на САЩ и Холандия. При мъжете №1 са ирландците, които се пребориха за златото с отборите на Италия и Белгия. Наградите на призьорите връчи председателят на българската федерация по гребане Свилен Нейков.   

Последните медалисти пък бяха наградени от височайшите гости на гребния канал в Пловдив. Руският министър на спорта Павел Колобков връчи призовете в дисциплината четворка без кърмчия при жените, където с бронз се окичиха сънародничките му. Шампионки тук станаха американките, следвани от австралийките.  

При мъжете спечели квартетът на Австралия, следван от Италия и Великобритания, а състезателите получиха наградите си от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Предпоследната гонка от А-финалите днес – жени четворка скул пък бе спечелена от момичетата на Полша. След тях се наредиха лодките на Германия и Холандия. Призьорите получиха наградите си от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Кулминацията на деня бе четворката скул при мъжете, където битката за отличията бе изключително оспорвана. За първото място се пребори тимът на Италия, който остави на секунда след себе си квартета на Австралия и на почти 2 сек. лодката на Украйна. Мъжете имаха късмета да получат медалите си и останалите награди от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на световната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан.