Шампионът по планинско бягане Шабан Мустафа е сред участниците в големия спортен празник в планината "Витоша летен фест". 

Под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша” Столична община  и Фондация „София – Европейска столица на спорта организират за трета  поредна година тази неделя, 9 юли, голям Спортен празник на х. Момина  скала.

Витоша Летен Фест е част от инициативата София – Европейска столица на  спорта и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък  туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени специално  изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди. Като  допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над  Боянската река алпийски тролей и стена за катерене осигурени от  „Мачирски спорт“. На поляната ще бъде открито и поредното издание на  постоянна мобилна изложба „София Фото Спорт“, която ще представи 20  предоставени от Старт-Фото уникални снимки, запечатали вълнуващи мигове  и колоритни фигури, оставили трайна следа в развитието на българската  столица.

Фестът включва състезание по планинско бягане със старт в 10.30 ч. по 12  км трасе „Кумата“ и състезание по планинско колоездене с начало в 10.45  ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“. Точно в 11 ч.  участникът в олимпийските отбори на България Петър Панков ще поведе  участниците в краткия туристически поход за около 2 ч. по 3.5 км трасе  „Обичам Витоша“.

Стана ясно, че сред записалите вече е прочутият шампион по планинско  бягане Шабан Мустафа. До този момент над 180 бегачи са подали заявки за  участие, очаква се над 500 да бъдат стартиралите в отделните дисциплини  тази неделя на Витоша.

Възрастовите групи за колоезденето и планинското бягане са юноши и  девойки(16-18г.), мъже и жени; ветерани мъже и жени (40+), а за похода  няма ограничения. Предвидени са два подкрепителни пункта – един по  трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа Еделвайс.

Участниците са освободени от стартова такса. Състезателите следва да  носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с  необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене  крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с  очила, ръкавици и наколенки. Препоръчително е също така да се направят  предварително застраховки. Общият награден фонд е 3500 лева, класиралите  се на първите три места в своите възрастови групи и дисциплините байк  крос–кънтри и бягане крос–кънтри ще получат медали и материални награди,  а участниците в туристическия поход ще получат сувенир за спомен от  Феста. Награждаването започва в 13 ч. в зоната на старт/финала.

На желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен обществен  транспорт от София: тръгване от Национален стадион „Васил Левски,  паркинга пред централния вход на стадиона в 8.00 часа (автобусите ще са  означени с табели на събитието) до м. Златните мостове - и обратно след  приключване на събитието тръгване в 14.30 часа от м. Златни мостове до  Националния стадион. За колоездачите е предвиден транспорт за извозване  на байковете от нац. ст. В. Левски. Важно е да се знае, че личните  автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.

Записванията продължават на http://racetimingbg.com/vitosha-summer-fest  и в деня на Феста – на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до  10.20 ч. пред х. Момина скала. Допълнителна информация може да се получи  на www.sofia2018.bg, чрез мейла contact@sofia2018.bg и в специалната  Facebook страница на събитието.