Шампионът в колоездачната обиколка на Франция за 2012 година Брадли Уигинс е злоупотребявал с медицински средства, за да подобри своите резултати. Новината съобщава агенция Ройтерс, която се позовава на доклад на британския парламент.

Колоездачът е използвал кортикостероиди не за лечение, а целенасочено в подготовката си за "Тур дьо Франс", която той спечели.

В доклада се казва още, че Уигинс е употребявал също "триамциналон", който се използва за лечение на астма. Той обаче не е лекуван от астма, а е използвал веществото, за да постигне идеалното съотношение на тегло и сила в организма си преди обиколката. Подобна практика са можели да използват и останалите му съотборници в тима на "Скай".

От отбора публикуваха специално изявление, в което отричат разследването на комисията на британския парламент.

Докладът от 52 страници на комисията по цифровите технологии, културата, медиите и спорта към британския парламент е изготвен на базата на продължило близо две години и половина разследване. В него се твърди, че "Скай" използва забранени вещества, за да подобри издръжливостта на състезателите, а не само за медицински нужди./БТА