Председателят на шахматен клуб на Левски - Николай Тодоров, обяви, че по-късно през деня ще бъде ознаменувано подобаващо подобряването на рекорда на гросмайстор Кирил Георгиев.

В ефира на сутрешния блок на Дарик радио, специалистът сподели, че бившият селекционер на националния отбор по шахмат ще бъде включен в Книгата на рекордите на Гинес, в раздела „Класически шахматен сеанс на едновременна игра”.

„Днес ще бъде връчен официалният сертификат за подобряването на рекорда, който вече получихме в клуба. Това е финалът на целия опит за подобряване, който се оказа успешен и ще го има в новото издание на Книгата на Гинес”, сподели Найден Тодоров.

През февруари тази година гросмайстор Кирил Георгиев изнесе в София гигантски сеанс на едновременна игра на 360 дъски и постигна уникален резултат: 280 победи, 74 ремита и само 6 загуби, което е 88 процента успеваемост. За да влезе в книгата на Гинес на българския гросмайстор му бяха необходими 80 процента. И още една любопитна подробност, която няма отношение към книгата на рекордите - сеансът продължи точно 14 часа и 8 минути, като гросмайсторът измина пеша над 20 километра, след което спа непробудно 24 часа и 30 минути.

„Преди да гостувам в студиото, нямахме толкова много желаещи да участват в подобряването на рекорда, а ни трябваха около 450 участници. Оказа се обаче, че след гостуването в Дарик радио се появиха толкова много хора, че чак се чудихме после как да ги отказваме. Над 600 души дойдоха да играят тогава”, добави още един от организаторите.

В навечерието на М-Тел Мастърс Николай Тодоров прогнозира, че Веселин Топалов ще спечели надпреварата в София: „Веселин Топалов е много добре подготвен. Той ще спечели турнира за престиж и ЕЛО точки.”