Президентът на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов ще обсъди на 19-и юни заедно с президента на МОК Томас Бах включването на този спорт в програмата на Олимпийските игри, това е съобщил за ТАСС помощникът на президента на ФИДЕ- Берик Балгабаев. 

"На сесията на МОК през миналата година беше обсъждан въпросът с включването на шахмата в програмата на Зимните олимпийски игри. През тази година пък Кирсан Николаевич на 19-и юни ще се срещне с шефа на МОК Томас Бах и те отново ще обсъдят този въпрос, коментира Балгабаев. 

Във ФИДЕ са уверени, че включването на шахмата в олимпийската програма значително ще повиши интереса към Зимните игри. 

"Националните олимпийски комитети, шахматните федерации на различни страни, особено тези с топъл климат, постоянно ни показват своята заинтересованост от включването на нашия спорт в програмата. И много от тях са изпратили писма за това. Ние прекрасно знаем, че според олимпийската харта, в Зимните игри участват спортове, които са на сняг и лед, допълва асистентът на Илюмжинов. 

Той обаче смята, че една стъпка в тази посока са предложенията за промяна в олимпийската харта. Трябва да се има предвид, че интелектуалните игри имат своята сериозна публика, а през миналата година в Сочи участваха 88 нации. При включването на шахмата цифрата дори може да достигне 100, смятат още от ФИДЕ. /БТА